Διατροφική ισορροπία: γιατί και πώς

Γράφει ο Βλάχος Διονύσης, Γενικός Ιατρός, Πρόεδρος ΔΙΑ.ΖΩ, Ιατρικός Δ/ντης D&D*

Στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου από την εμφάνισή του στη γη μέχρι σήμερα τα γονίδιά του έχουν αλλάξει ελάχιστα (0,1% τα τελευταία 40000 χρόνια). Όμως η ζωή του έχει αλλάξει σημαντικά: Σταμάτησε να κινείται γιατί δεν χρειάζεται πια να κυνηγά, η προσφορά τροφής είναι άφθονη, η βιομηχανοποίηση, η επεξεργασία των τροφίμων, τα τρανς λιπαρά και η υπερκατανάλωση ζάχαρης έχουν δημιουργήσει στην κυριολεξία μια «ορμονική θύελλα», και μια πανδημία πάχυνσης. Τα ταχέως απορροφούμενα σάκχαρα των «εξευγενισμένων υδατανθράκων» (ζάχαρη, προϊόντα άσπρου αλεύρου), προκαλούν μεγάλη αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης (ορμόνη με έντονες αναβολικές ιδιότητες υπεύθυνη για την αποθήκευση των σακχάρων στα κύτταρα ως ενέργεια και ως λίπος). Η υπερινσουλιναιμία είναι υπεύθυνη για την πάχυνση, τα οιδήματα, τη δισλιπιδαιμία, τη φλεγμονή, την υπέρταση, τις άπνοιες, την καρδιαγγειοπάθεια.

Καταστάσεις διατροφικής ανισορροπίας βιώνονται καθημερινά: βουλιμικές τάσεις υπερφαγίας, καταβολή, υπνηλία και κακή διάθεση μετά το φαγητό, συνεχόμενη πάχυνση διακοπτόμενη από μάταιες προσπάθειες αδυνατίσματος.

Παρόλο που οι διατροφικές οδηγίες για τη μείωση του λίπους στη διατροφή έχουν τηρηθεί (τα λιπαρά μειώθηκαν 8% τα τελευταία 25 χρόνια), η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.

Η μέτρηση των θερμίδων, η υπερβολική μείωση των λιπαρών (τη θέση τους την παίρνουν ανεξέλεγκτα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες δηλ σε σάκχαρα και άμυλα - ψωμί πατάτες ρύζι ζυμαρικά), δε φαίνεται να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής η οποία πρέπει να γίνει τρόπος ζωής πρέπει να περιλαμβάνει: πάντα πρωινό, επαρκή ποσότητα σε πρωτεΐνες, αργά απορροφήσιμους υδατάνθρακες κύρια από προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια λαχανικά και φρούτα, σωστά λιπαρά (επί το πλείστον μονοακόρεστα / πολυακόρεστα, ω3, ω6) , πολλά μικρά και υγιεινά γεύματα.

Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων και η άσκηση δημιουργούν ορμονική ισορροπία, διευκολύνουν τις καύσεις, μειώνουν τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και ταυτόχρονα βοηθούν στη διαχείριση του βάρους.

*Η ομιλία του κ. Δ. Βλάχου έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2009 στον ΕΔΟΕΑΠ από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Διατροφή και Ζωή» (ΔΙΑ.ΖΩ) με θέμα «Παχυσαρκία - Σύγχρονες Προσεγγίσεις»

Tags:

| More