Αυξάνεται η ανησυχία για τη γρίπη των χοίρων
Αυξάνονται οι αναφορές για περιστατικά της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ και το Μεξικό. «Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα» δήλωσε η Dr Margaret Chan, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα της επιδημιολογίας, του κινδύνου ή της πιθανότητας εξάπλωσης σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι πρόκειται για σοβαρή κατάσταση που πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά» πρόσθεσε η Dr Chan.
Οι αρχές υγείας στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος της γρίπης των χοίρων που πρόσβαλε πολλά άτομα στο Τέξας και την Καλιφόρνια, ενώ αργά το Σάββατο οι αρχές υγείας της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι οκτώ παιδιά σχολικής ηλικίας δείχνουν να έχουν γρίπη των χοίρων. Στο Κάνσας επιβεβαιώθηκαν δύο περιστατικά, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απομόνωση των ασθενών προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Οι αρχές στο Μεξικό δηλώνουν ότι διαθέτουν 500.000 δόσεις εμβολίου για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά καμία για το γενικό κοινό. Αυξανόμενα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους επιδημιολόγους είναι το γεγονός ότι ο ιός προκαλεί βαρύτερη νόσο στα νέα και υγιή άτομα. Σε μερικές από τις χειρότερες επιδημίες, τα πιο υγιή άτομα είναι περισσότερο ευαίσθητα, καθώς το ισχυρότερο ανοσοποιητικό τους σύστημα προκαλεί «καταιγισμό» απελευθέρωσης κυτοκινών που μπορεί να εξουθενώσει τους πνεύμονές τους.
Οι Los Angeles Times αναφέρουν ότι τα σχολεία στην Πόλη του Μεξικού έκλεισαν προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Επίσης, οι αρχές του Μεξικού ανέστειλαν όλες τις συναντήσεις, τα αθλητικά γεγονότα και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη μετάδοση της νόσου.
Ωστόσο, οι αρχές των ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς αυτό το στέλεχος της γρίπης των χοίρων είναι ευαίσθητο στα υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα.
Πηγή:
Tags:

.jpg)

