Δισεκατομμύρια κοστίζει το παραπανίσιο αλάτι που τρώμε
Αν οι Αμερικανοί περιόριζαν την κατανάλωση αλατιού στα συνιστώμενα επίπεδα, θα είχαν πολύ λιγότερα περιστατικά υψηλής αρτηριακής πίεσης και οι δαπάνες υγείας θα μειώνονταν κατά δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Δεδομένου ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και στις επιπλοκές της (π.χ. καρδιακή και νεφρική νόσος), το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά οι ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα. Ο μέσος Αμερικανός, ωστόσο, προσλαμβάνει περίπου 1.000 mg περισσότερο, σύμφωνα με τους συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύεται στο American Journal of Health Promotion.
Στη μελέτη αυτή, ερευνητές του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού RAND υπολόγισαν τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσε να έχει για την υγεία και την οικονομία ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού από τους Αμερικανούς στα 2.300 mg την ημέρα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια κρατική έρευνα υγείας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1999 και 2004 και η οποία περιελάμβανε στοιχεία για την πρόσληψη αλατιού, την αρτηριακή πίεση και τη χρήση φαρμάκων.
Βάσει των στοιχείων αυτών, εκτίμησαν ότι αν η μέση κατανάλωση αλατιού μειωνόταν στη συνιστώμενη δόση, θα υπήρχαν 11 εκατομμύρια λιγότερα περιστατικά υψηλής αρτηριακής πίεσης κάθε χρόνο. (Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια ενήλικοι Αμερικανοί έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.) Το κόστος της αντιμετώπισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των σχετιζόμενων καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων θα μειωνόταν κατά 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν η κατανάλωση μειωνόταν στα 1.500 mg, το κόστος των σχετιζόμενων παθήσεων θα μειωνόταν κατά 26 δις δολάρια.
Ωστόσο, ενώ το να κόψει κανείς το αλάτι ακούγεται εύκολο, στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να γίνει, γράφουν οι ερευνητές.
Αυτό οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος του αλατιού που καταναλώνουν οι Αμερικανοί δεν προέρχεται από τη σπιτική τους αλατιέρα, αλλά από τα έτοιμα φαγητά που τρώνε εκτός σπιτιού.
Επομένως, θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί πώς η μείωση του αλατιού στις επεξεργασμένες τροφές και στα μενού των εστιατορίων θα επηρέαζε την ευρύτατη εξάπλωση της κατανάλωσης αλατιού, σχολιάζει η Dr. Palar, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Το να διαβάζει κανείς τις ετικέτες των τροφίμων είναι μία λύση για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού από τις επεξεργασμένες τροφές, αλλά αυτή η λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα περισσότερα εστιατόρια» πρόσθεσε η Dr. Palar.
Τόνισε επίσης ότι, ενώ η ανάγνωση της ετικέτας είναι καλή ιδέα, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ωφελήσει τους καταναλωτές αν δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Διευκρίνισε επίσης ότι ο έλεγχος της ετικέτας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις λεγόμενες «υγιεινές» τροφές, οι οποίες μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη ή θερμίδες, αλλά παρόλα αυτά να είναι πλούσιες σε αλάτι.
Πηγή:
Reuters
Tags:

.jpg)

