Με βάση την ίριδα των ματιών η ταυτότητα κοινωνικής ασφάλισης στην Ινδία

iris-scan

Με βάση την ίριδα των ματιών, και όχι τα δακτυλικά αποτυπώματα, ετοιμάζει η ινδική κυβέρνηση μια τεράστια βάση δεδομένων για τη χορήγηση ταυτότητας κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα περιλαμβάνει ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και εικόνες σάρωσης (scanning) της ίριδας των ματιών.

Η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων είναι μέρος της προσπάθειας του Πρωθυπουργού Manmohan Singh να αυξήσει τα έσοδα και τις επιδοτήσεις για τους περισσότερους από 456 εκατομμύρια Ινδούς που, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα.

Η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε να αναπτύξει ένα ασφαλές σύστημα ταυτοτήτων, το οποίο θα βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και σε κρατικές επιδοτήσεις τα άτομα με τα φτωχότερα εισοδήματα, τα οποία συχνά είναι αποκλεισμένα διότι δεν μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους.

Η Υπηρεσία Ταυτοτήτων της Ινδίας επέλεξε να χρησιμοποιήσει την ίριδα των ματιών, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι που απασχολούνται σε δραστηριότητες όπως το χειροποίητο τύλιγμα τσιγάρων σε τοπικές βιοτεχνίες έχουν φθαρμένα δάχτυλα και αλλοιωμένα δακτυλικά αποτυπώματα.

Η Υπηρεσία Ταυτοτήτων είναι τώρα στη διαδικασία πρόσληψης των εταιρειών που θα αναπτύξουν κατάλληλο λογισμικό για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων και σκοπεύει να παρέχει την πρώτη παρτίδα των 12ψήφιων αριθμών ταυτότητας από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο. Έως το καλοκαίρι του 2014 αναμένεται ότι τουλάχιστον το ήμισυ των 1,2 δισεκατομμυρίων πολιτών της Ινδίας θα έχει αποκτήσει τη νέα ταυτότητα.

Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ταυτοτήτων διορίστηκε ο δισεκατομμυριούχος Nandan Nilekani, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικών Infosys Technologies, προκειμένου να αναλάβει την οργάνωση της υπηρεσίας – ο κ. Nilekani και η οικογένειά του έρχονται 721οι στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους δισεκατομμυριούχους όλου του κόσμου.

Η Υπηρεσία Ταυτοτήτων έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 676 εκατομμυρίων δολαρίων για το 5ετές αυτό πρόγραμμα από την Οικονομική Επιτροπή της Ινδίας.

Ο κ. Nilekani ανακοίνωσε χθες ότι το κράτος θα παρέχει αποζημίωση 2 δολαρίων στα άτομα που ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, θέλοντας να αντισταθμίσει την ενόχληση και την απώλεια εσόδων που θα υποστούν όταν θα προσέλθουν για το σκανάρισμα της ίριδάς τους.

Η Ινδία, η ταχύτερα αυξανόμενη αναδυόμενη οικονομία μετά την Κίνα, αναμένει αύξηση έως και 8,25% για το έτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Singh.

Πηγή:
Bloomberg

Tags:

| More