Το κάπνισμα αφήνει καρκινογόνες τοξίνες σε τοίχους και έπιπλα
Μια νέα έρευνα προειδοποιεί ότι ο καπνός από τα τσιγάρα δεν αφήνει μόνο άσχημη μυρωδιά σε ένα χώρο, αλλά και καρκινογόνες τοξίνες που «κολλούν» σε διάφορες επιφάνειες και στη συνέχεια μπορούν να μετατραπούν σε σκόνη.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου των ΗΠΑ Lawrence Berkeley που πραγματοποίησαν τη μελέτη, οι καρκινογόνες αυτές ουσίες που ονομάζονται ειδικές νιτροζαμίνες καπνού μπορούν επίσης εύκολα να μεταφερθούν στα χέρια των ατόμων που ακουμπούν τις επιφάνειες στις οποίες έχουν επικαθίσει και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά και βρέφη που πολλές φορές βάζουν τα χέρια τους στο στόμα.
Η καύση του καπνού απελευθερώνει νικοτίνη σε μορφή αερίου, η οποία στη συνέχεια απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιφάνειες εσωτερικών χώρων, όπως τοίχους, δάπεδα, χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα και μπορεί να παραμείνει στα υλικά αυτά για μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, εξηγεί ο χημικός Hugo Destaillats. Στη συνέχεια, η νικοτίνη συνδυάζεται με μια άλλη ουσία που συχνά βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, το νιτρώδες οξύ, για να σχηματίσει τις ειδικές νιτροζαμίνες καπνού.
«Τα ευρήματα αυτά προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των ανθρώπων σε κατάλοιπα του καπνού των τσιγάρων, που έλαβε πρόσφατα το χαρακτηρισμό "τριτογενές κάπνισμα"», ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές, που χαρακτηρίζουν τις ειδικές νιτροζαμίνες καπνού ως έναν "μη αναγνωρισμένο κίνδυνο» για την υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των βρεφών και των μικρών παιδιών, επισημαίνουν ότι ένας καλός καθαρισμός του χώρου θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην απομάκρυνση των επιβλαβών αυτών χημικών ουσιών.
Πηγή: Reuters
Tags:

.jpg)

