Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ιγμορίτιδας

smoker-and-children-with-ma

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης στη χρόνια ιγμορίτιδα, ένα πρόβλημα υγείας από το οποίο υποφέρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Εάν ένας άνθρωπος έχει ιστορικό χρόνιας ιγμορίτιδας ή έχει ρινικούς πόρους και ιγμόρεια που παρουσιάζουν ευαισθησία, τόσο θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγει την έκθεσή του σε παθητικό κάπνισμα», τονίζει ο Dr. C. Martin Tammemagi από το Πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο.

Η έρευνα των επιστημόνων, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery, έδειξε ότι η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα αύξανε τις πιθανότητες ενός ατόμου να υποφέρει από χρόνια ιγμορίτιδα. Στην πραγματικότητα, αναφέρουν οι ερευνητές, οι εκτιμήσεις της μελέτης έδειξαν ότι το παθητικό κάπνισμα ενδέχεται να κρύβεται πίσω από 40% του συνόλου των περιστατικών ιγμορίτιδας.

Καθώς δύο προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα ενδέχεται να σχετίζεται με τη χρόνια ιγμορίτιδα, ο Tammemagi και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα περαιτέρω, διεξάγοντας μία μελέτη σε 306 μη καπνιστές ενήλικες με χρόνια ιγμορίτιδα και σε 306 επίσης μη καπνιστές υγιείς ενήλικες, από τους οποίους συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα στο χώρο της οικίας τους και της εργασίας τους, σε δημόσιους χώρους και σε ιδιωτικές κοινωνικές συναθροίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, 9% των υγιών ατόμων ελέγχου και 13% των πασχόντων από ιγμορίτιδα εκτίθονταν σε παθητικό κάπνισμα στο χώρο της οικίας τους, 7% των ατόμων ελέγχου και 19% των συμμετεχόντων με ιγμορίτιδα εκτίθονταν σε παθητικό κάπνισμα στο χώρο της εργασίας τους, 84% των ατόμων ελέγχου και 90% των συμμετεχόντων με ιγμορίτιδα εκτίθονταν σε παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και 28% των ατόμων ελέγχου και 51% των συμμετεχόντων με ιγμορίτιδα εκτίθονταν σε παθητικό κάπνισμα σε χώρους ιδιωτικών κοινωνικών συναθροίσεων.

Αφού ελήφθησαν υπόψη η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε χημικές ουσίες και άλλοι σχετικοί παράγοντες, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα στο χώρο της εργασίας σχεδόν τριπλασίαζε τον κίνδυνο χρόνιας ιγμορίτιδας, ενώ η έκθεση σε καπνό σε χώρους ιδιωτικών κοινωνικών συναθροίσεων υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο ιγμορίτιδας.

Αν και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα στο χώρο της οικίας των συμμετεχόντων και σε δημόσιους χώρους επίσης φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο ιγμορίτιδας, ανέφεραν οι ερευνητές, η αύξηση αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Ωστόσο, επεσήμαναν, σε όσο περισσότερους χώρους εκτιθόταν ένα άτομο σε παθητικό κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος χρόνιας ιγμορίτιδας, που σχεδόν διπλασιαζόταν για κάθε πρόσθετο χώρο έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα.

Πηγή: Reuters Health

Tags:

| More