Επιδημία καταγμάτων από οστεοπόρωση
Της Αλεξίας Σβώλου
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κατάγματα από οστεοπόρωση στην Ευρώπη, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η γήρανση του πληθυσμού και η πρόωρη διακοπή της θεραπείας από τους ασθενείς. Η επιδημία οστεοπορωτικών καταγμάτων προκαλεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας και καθιστά επείγουσα από την ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές που μειώνουν το κίνδυνο καταγμάτων και διευκολύνουν τη συμμόρφωση των ασθενών.
Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι υπάρχουσες θεραπείες για την οστεοπόρωση δεν προστατεύουν επαρκώς από τα κατάγματα, ούτε βοηθούν στη συμμόρφωση των ασθενών
Νέα δεδομένα μελετών, που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF World Congress) και το 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Κλινικές και Οικονομικές Πτυχές της Οστεοπόρωσης και της Οστεοαρθρίτιδας ναδεικνύουν το βαθμό συσχέτισης ανάμεσα στην κακή συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση και την επίπτωση των οστεοπορωτικών καταγμάτων στην Ευρώπη. Παράλληλα διαφαίνεται το υπέρογκο κόστος, με το οποίο επιβαρύνονται τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας από τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Το συνολικό άμεσο ιατρικό κόστος της οστεοπόρωσης στη Ευρώπη έχει υπολογιστεί σε περισσότερα από 36 δισ. ευρώ ετησίως και αναμένεται να αυξηθεί σε 76,7 δισ. ευρώ το 2050 καθώς ο πληθυσμός γηράσκει.
Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα το ιατρικό οπλοστάσιο με νέα όπλα κατά της οστεοπόρωσης που διευκολύνουν την συμμόρφωση των ασθενών
«Τα εν λόγω δεδομένα ενισχύουν την πεποίθησή μας για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συμμόρφωση στη θεραπεία για την προστασία των γυναικών έναντι των καταγμάτων. Η οστεοπόρωση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί μελλοντικά καθώς ο πληθυσμός γηράσκει», δήλωσε ο Καθηγητής Serge Ferrari, Καθηγητής Ιατρικής στην Υπηρεσία Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, στην Ελβετία. «Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες θα είναι αφενός αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου κατάγματος και αφετέρου θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία χορήγησης, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Η καλύτερη συμμόρφωση συντελεί αφενός στην προστασία των γυναικών από τα οστεοπορωτικά κατάγματα και αφετέρου στην ελαχιστοποίηση του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται τα συστήματα υγείας για την αντιμετώπιση των καταγμάτων».
Λιγότερο από πέντε στις δέκα γυναίκες με οστεοπόρωση στην Ευρώπη συνεχίζουν την αγωγή τους μετά το πρώτο εξάμηνο
Δεδομένα που παρουσιάστηκαν από μελέτες στη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξαν τα ακόλουθα συμπεράσματα για την συνέπεια της ελλιπούς συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή στην χρήση των υγειονομικών πόρων για την οστεοπόρωση: Στο Ηνωμένο Βασίλειο η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία για την οστεοπόρωση ήταν αρκετά χαμηλή, με ποσοστό μικρότερο του 50% των γυναικών να συνεχίζουν τη θεραπεία τους μετά από 6 μήνες. Στη Γερμανία, μόνο το 1/3 των γυναικών συνέχισε τη θεραπεία του με από του στόματος διφωσφονικό φάρμακο μετά από ένα χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 των γυναικών παρέμειναν απροστάτευτα και χωρίς θεραπεία. Ανάλογα δεδομένα από τη Σουηδία κατέδειξαν ότι ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες θεραπείας προκειμένου να επιτευχθεί αποτέλεσμα κατά των καταγμάτων, ποσοστό περίπου 40% των ασθενών σταμάτησε την αγωγή τους μετά από 6 μήνες.
Νέος βιολογικός παράγοντας προστίθεται στην φαρέτρα ενάντια στην οστεοπόρωση
Για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, σύντομα θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας το Denosumab, ένα νέο φάρμακο της εταιρίας Amgen το οποίο έχει λάβει ήδη θετική γνωμοδότηση για άδεια κυκλοφορίας από την Επιτροπή Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκωνκαι για το οποίο αναμένεται η επίσημη ευρωπαϊκή έγκριση. Το Denosumab έχει μοναδικό μηχανισμό δράσης και αποτελεί την πρώτη και μοναδική βιοτεχνολογική θεραπεία σε τελικό στάδιο ανάπτυξης που στοχεύει ειδικά στον ρυθμιστή των οστεοκλαστών, δηλαδή των κυττάρων που αποδομούν το οστό.
Το νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση, το denosumab, χορηγείται δύο φορές τον χρόνο και μειώνει τον κίνδυνο για κατάγματα κατά 68%
Τα αποτελέσματα από την μελέτη FREEDOM σε 7.868 γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση κατέδειξαν ότι όσες λάμβαναν Denosumab (60mg) με υποδόρια ένεση δύο φορές τον χρόνο, εμφάνισαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης νέου σπονδυλικού κατάγματος κατά 68%. To Denosumab αναμένεται άμεσα στην Ελλάδα. Θα διατίθεται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen σε συνεργασία με την GlaxoSmithKline.
Η επίπτωση της οστεοπόρωσης
Υπολογίζεται ότι το 30% όλων των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στην Ευρώπη εμφανίζει οστεοπόρωση και περισσότερο από το 40% αυτών θα υποφέρει από οστεοπορωτικά κατάγματα στη διάρκεια της ζωής του. Πέρα από τις συχνά έντονες αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής, τα κατάγματα επιφέρουν σημαντικό κόστος στα συστήματα υγείας, εξαιτίας των πόρων που απαιτούνται και συνδέονται με τη νοσηλεία, την εκτός νοσοκομείου μακροχρόνια φροντίδα, την αναπηρία και τον πρόωρο θάνατο.
Tags:

.jpg)

