Προβλήματα για τους ασθενείς που αλλάζουν την αγωγή με στατίνες

heart-disease

της Αλεξίας Σβώλου

Προβλήματα για την υγεία των  υπερλιπιδαιμικών ασθενών ενέχει η αντικατάσταση των επώνυμων στατινών στην αγωγή τους με γενόσημα φάρμακα.  Έρευνα που πραγματοποίησε στην Ολλανδία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Danny Liew δείχνει ότι αυτή η μετάβαση δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, εξαιτίας της χορήγησης μη ισοδύναμων δόσεων δραστικής ουσίας στον ασθενή. Η έρευνα έγινε με την αντικατάσταση της επώνυμης ατορβαστατίνης (Lipitor) σε γενόσημη σιμβαστατίνη και από τα πορίσματα προκύπτει ότι οι συνταγογραφούμενες δόσεις των στατινών δεν διατηρούνται σταθερές κατά την μετατροπή της υπολιπιδαιμικής θεραπείας.

Η αλλαγή στην δοσολογία που συνεπάγεται η αντικατάσταση  επώνυμης στατίνης από γενόσημη αυξάνει τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης

«Η μετάβαση της  υπολιπιδαιμικής αγωγής με την επώνυμη ατορβαστατίνη σε μια λιγότερο ισχυρή δόση σιμβαστατίνης επιφέρει αύξηση τουλάχιστον 5 – 6% στα επίπεδα χοληστερόλης και λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL – C) στους ασθενείς. Αυτό μεταφράζεται σε μια μέση αύξηση 3% του κινδύνου για καρδιακό νόσημα και εγκεφαλικό επεισόδιο» συμπεραίνει ο καθηγητής Liew, που διεξήγαγε την μελέτη. Τα επιστημονικά ευρήματα για την ατορβαστατίνη της εταιρίας Pfizer παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στην Στοκχόλμη. 

Tags:

| More