Η sanofi επενδύει 4 δις δολάρια στον κτηνιατρικό τομέα
Η sanofi-aventis ανακοίνωσε επισήμως ότι αγοράζει από τη Merck το υπόλοιπο 50% της Merial, της κοινοπραξίας τους για τα κτηνιατρικά προϊόντα. Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται στα 4 δις δολάρια.
Η sanofi βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συνεργασία, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Merck με τη Schering-Plough, η οποία θα συνδυάζει τη Merial με την Intervet, το κτηνιατρικό τμήμα της Schering-Plough. Αν επιτευχθεί συμφωνία, η sanofi θα μπορούσε να πληρώσει άλλα 9,25 δις δολάρια για την κοινοπραξία με την Intervet.
Η sanofi-aventis δήλωσε ότι εκτίμησε την αξία της Merial στο τριπλάσιο των πωλήσεών της και στο 10πλάσιο των εσόδων της. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα 4 δις ήταν πολύ υψηλή τιμή, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι, δεδομένης της δυνατότητας συνεργασίας με την Intervet και της εξοικονόμησης κόστους από μια κοινοπραξία, η συμφωνία δείχνει ελκυστική.
«Ο Dick κι εγώ θεωρούμε τα κτηνιατρικά προϊόντα έναν τομέα στον οποίο θέλουμε να έχουμε μακροχρόνια παρουσία» δήλωσε ο Chris Viehbacher, διευθύνων σύμβουλος της sanofi-aventis.
Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα απαιτούσε αντιμονοπωλιακή έγκριση, αλλά ο κ. Viehbacher εμφανίστηκε ψύχραιμος σχετικά με αυτήν την προοπτική, λέγοντας ότι η Merial εστιάζει στα ζώα συντροφιάς, ενώ η Intervet ειδικεύεται στα προϊόντα για ζώα εκτροφής. «Υπάρχει μια μικρή επικάλυψη, αλλά δεν είναι σημαντική» δήλωσε ο κ. Viehbacher. «Αν έχουμε την ευκαιρία, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση που θα ισορροπεί καλύτερα μεταξύ των ζώων εκτροφής και των ζώων συντροφιάς.»
Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες βλέπουν τα κτηνιατρικά προϊόντα ως έναν τρόπο επέκτασης των επιχειρήσεών τους σε μια αγορά που αναπτύσσεται γρηγορότερα από ό,τι η αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σίγουρα η sanofi βάζει μεγάλο στοίχημα όταν ποντάρει στην ικανότητα της Merial να αντισταθμίσει τις απώλειες από τον ανταγωνισμό που δέχονται τα φάρμακα για ανθρώπους από τα γενόσημα.
Πηγή:
FiercePharma.com
Tags:

.jpg)

