Η Sanofi-Aventis Σκέφτεται να Προσφέρει $18 Δισεκατομμύρια Δολάρια στην Genzyme

sanofi-logo

Η Sanofi-Aventis φαίνεται πιθανό να προβεί σε μια αυθόρμητη κίνηση προσφέροντας $70 ανά μετοχή στην Genzyme, ανεβάζοντας τις μετοχές για αυτό που μπορεί να καταλήξει να είναι μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της χρονιάς, ανέφεραν πηγές την περασμένη εβδομάδα.

Άτομο από αυτές τις πηγές αναφέρει ότι το συμβούλιο της Sanofi συναντήθηκε την Τετάρτη και συμφώνησε να επιτρέψει στη διεύθυνση να προχωρήσει και σε επίσημη πρόταση. Με $70 ανά μετοχή η προσφορά της Sanofi θα φτάσει τα $18,6 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Sanofi φαίνεται να ετοιμάζεται να στείλει επιστολή όπου θα περιγράφεται η παραπάνω προσφορά. Μια τέτοια επιστολή είναι φαινομενικά φιλική, αλλά υποδηλώνει και την πρόθεση να προβεί σε πιο επιθετικές μεθόδους εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Μια τέτοια πρόταση θα ασκούσε πίεση στους διευθύνοντες της Genzyme, κάποιοι από τους οποίους είναι ήδη αρκετά πιο δεκτικοί προς την ανεπίσημη πρόταση που έγινε από την εταιρεία από ότι άλλοι, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές. Μια τέτοια επιστολή θα μπορούσε επίσης να ανασυντάξει και τους μετόχους της Genzyme. Από την περασμένη Παρασκευή που έγιναν αναφορές για την ενδεχόμενη πρόταση της Sanofi, οι μετοχές της Genzyme ανέβηκαν κατά 26%.

Η Sanofi είχε ξαναπροσεγγίσει νωρίτερα αυτό το χρόνο την Genzyme για μια πιθανή συνεργασία, η οποία θα ενίσχυε τις δυνατότητες της πρώτης όσον αφορά την ικανότητα διακίνησης προϊόντων και θα βελτίωνε σημαντικά την παρουσίας της στο χώρο των βιοφαρμακευτικών.

Η προσθήκη της Genzyme, μιας από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας και παρασκευάστρια εταιρεία εμβολίων για γενετικές διαταραχές, θα ήταν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συμφωνία της Sanofi. Η αγοραστική αξία της Genzyme, την περασμένη Πέμπτη έφτανε περίπου τα $14,5 δισεκατομμύρια, μια ημέρα πριν τις αναφορές για την προσέγγιση της Sanofi.

Εάν η Sanofi εξακολουθήσει να διεκδικεί την Genzyme, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει δύο πολύ σημαντικά δραστήριων επενδυτές οι οποίοι έχουν μετοχές στην εταιρεία βιοτεχνολογίας: τους Carl C. Icahn και Ralph Whitworth, που έχουν και οι δύο εκπροσώπους στο συμβούλιο της Genzyme. Και οι δύο πιέζουν την Genzyme να προβεί σε ενέργειες για να αυξηθεί η τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Η εταιρεία Genzyme κατασκευάζει φάρμακα όπως το Cerezyme, θεραπεία για τη νόσο του Gaucher, και το Fabrazyme, για τη νόσο του Fabry.

Η εταιρεία προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση των μετοχών της μετά από ένα πρόβλημα μόλυνσης που αντιμετώπισε στο βασικό κατασκευαστικό εργοστάσιο της στη Βοστόνη, πέρσι. Κατά την σχετική ενημέρωση αναφέρθηκε ότι οι ανησυχίες για τα κατασκευαστικά όρια της εταιρείας μπορεί να περιορίσει το ποσό που διατίθεται να πληρώσει η Sanofi.

Πηγή: New York Times

Tags:

| More