Πρώτη παγκοσμίως σε εξαγωγές γενοσήμων η Ινδία
Η Ινδία έρχεται πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές γενόσημων φαρμάκων, έχοντας ένα εμπόριο που το ύψος του φθάνει τα 50.000 δισ. ρουπίες το χρόνο, δηλώνει η ινδική κυβέρνηση.
Η χώρα εξάγει τώρα σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο και οι εξαγωγές της το 2008-9 έφθασαν τα 8 δισ. δολάρια. Η πλειοψηφία των εξαγόμενων γενόσημων πηγαίνει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον υπουργό Χημικών και Λιπασμάτων, Srikanta Jena. Ο κ. Jena πρόσθεσε ότι η επιχειρηματική αυτή επιτυχία θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 500.000 υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας στην Ινδία και να παρέχει στη χώρα θεραπείες χαμηλού κόστους για επικίνδυνες νόσους, όπως η ελονοσία και η φυματίωση.
Εκστρατεία για αύξηση της πρόσβασης των καταναλωτών σε γενόσημα φάρμακα
Ο υπουργός μιλούσε στα εγκαίνια τριών νέων καταστημάτων γενόσημων φαρμάκων στην Orissa, το πέμπτο ινδικό κρατίδιο στο οποίο ξεκινά εθνική εκστρατεία για ευρεία πρόσβαση σε γενόσημα φάρμακα. Η εκστρατεία περιλαμβάνει διαφημιστική καμπάνια και εκπαίδευση, που θα ενημερώνουν το κοινό ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι «φθηνότερα και εξίσου αποτελεσματικά με τα επώνυμα ισοδύναμά τους», δήλωσε ο υπουργός, καλώντας τη βιομηχανία να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες αυτές.
Στο μεταξύ, οι ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν επιφυλακτικά στις προτάσεις προϋπολογισμού 2010-2011 που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι η αύξηση 14% που προγραμματίζει το υπουργείο Υγείας στον προϋπολογισμό του δεν θα είναι αρκετή για να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης, που είναι το 1-2% του ΑΕΠ να δαπανάται για την υγεία. Καλωσόρισαν το γεγονός ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα θα παραμείνουν στο 4%, αλλά πιστεύουν ότι η αύξηση του Ελάχιστου Εναλλακτικού Φόρου από 15% σε 18% αποτελεί αρνητικό κίνητρο για τη βιομηχανία και θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων για τους καταναλωτές κατά 2%.
Η Κίνα «καλωσορίζει θερμά» τις ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες
Βορειότερα, η Κίνα δήλωσε ότι «καλωσορίζει θερμά» την παρουσία φαρμακευτικών εταιρειών από την Ινδία, καθώς θέτει σε εφαρμογή τα σχέδιά της για ριζική αναμόρφωση του τομέα της υγείας. Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο, ο υπουργός Υγείας της Κίνας Chen Zhu τόνισε τις «τεράστιες δυνατότητες» της χώρας του για υπηρεσίες υγείας και ιατρική και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι ο φαρμακευτικός τομέας της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των μη γενόσημων και της δημιουργικής ιατρικής, ηγείται στον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Πηγή:
PharmaTimes
Tags:

.jpg)

