Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Στο συσσίτιο δε μπορούν άλλοι να παίρνουν μισή και άλλοι διπλή μερίδα»

Με μία επιστολή « φωτιά» κατά του υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κύριος Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος ανακοίνωσε την παραίτησή του τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης το 2011 με τον συνδυασμό της ΝΔ , έχει διατυπώσει ήδη πολλές φορές τη διαμαρτυρία του για την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και άλλων περιοχών.

Συγκεκριμένα στην επιστολή παραίτησης του ο κύριος Εξαδάκτυλος καταγγέλλει: « Η κρίση δεν δικαιολογεί τις αδικίες στην κατανομή των κονδυλίων εναντίον των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που υποχρηματοδοτούνται προκλητικά. Ζήτησα τρεις φορές από τον κ. Υπουργό να διορθώσει την αδικία και αντί απάντησης ή πράξης, απλώς υπεδείχθη στις διοικήσεις των νοσοκομείων να μη δίνουν στοιχεία. Η κρίση δεν επέβαλε την επίθεση εναντίον των ιατρών με τη νομοθέτηση αφρικανικών νόμων που προβλέπουν την ίδρυση ιατρείων από οποιονδήποτε. Ούτε βέβαια, η σωτηρία της οικονομίας εξυπηρετείται «κουρεύοντας με την ψιλή» τα οφειλόμενα των μικρών και παρέχοντας υπηρεσίες «υψηλής κομμωτικής» στους μεγάλους, κατ' εντολή των οποίων το υπουργείο έθαψε τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, την ώρα που οι επενδύσεις είναι το ποθούμενο φετίχ της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής. Τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί η σημερινή πολιτική ηγεσία, πέραν της ένδειας ουσιαστικών και τυπικών προσόντων στερείται και συναίσθησης ευθύνης. Θεωρώντας ότι το αντίπαλο δέος (ΣΥΡΙΖΑ) είναι επαρκές άλλοθι, δεν αντιλαμβάνεται ότι με την αδικία, την ισοπέδωση των επιστημόνων και την πρόθυμη εκτέλεση των παραγγελιών των οικονομικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, αντί για την πολυπόθητη ανάπτυξη εκτρέφει αργά και σταθερά τα άκρα. Οι κυβερνόντες νιώθουν βεβαίως ασφαλείς λόγω της χρόνιας διαπλοκής με το «κρατικοδίαιτο επιχειρείν» και λόγω της ανοχής μιας κομματοαναθρεμένης συνδικαλιστικής νομενκλατούρας που παριστάνοντας τον χαζό δε διστάζει να διχάσει τον ιατρικό κόσμο για να τους εξυπηρετήσει».

Επιπλέον απευθυνόμενος στους συναδέλφους τους ο κύριος Εξαδάχτυλος προσέθεσε: «Επειδή οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη σήψη του πράγματος, επιλέγω να εκφραστώ με πράξη και ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ από τη θέση του προέδρου, στην οποία πρόσφατα με εκλέξατε. Δεν το κάνω για να αποσυρθώ αλλά για να ακουσθώ, για να δοθούν στα νοσοκομεία της πόλης μας τα χρήματα που τους αναλογούν, μήπως κάτι αλλάξει. Ελπίζω να δοθεί η αφορμή κάποιοι να σκεφτούν το πολιτικό έγκλημα που διαπράττουν στο χώρο της υγείας και να το διορθώσουν εφαρμόζοντας απλά όσα προεκλογικά υποσχέθηκαν και τα οποία δεν χρειάζονται χρήματα. Έτσι εξασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών, θα σώσουν την ελληνική κοινωνία από το χάος των άκρων».

Ο κύριος Εξαδάκτυλος δήλωσε σχετικά στο «Healthview» : «Δεν μπορούσα να ανεχτώ αυτή τη συμπεριφορά για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ότι βρισκόμαστε σε ένα συσσίτιο το κατανοώ αλλά δε μπορούσα να δεχτώ άλλοι να παίρνουν μισή και άλλοι διπλή μερίδα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έπαιρνε το 2012 για κάθε κρεβάτι 82 ευρώ την ημέρα ενώ άλλο νοσοκομείο πολύ μικρότερης πόλης έπαιρνε 316 ευρώ. Αυτό συνέβαινε σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ο ιατρικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλά ένα σωματείο, είναι επίσημος σύμβουλος της πολιτείας. Γι αυτό και παραιτούμαι. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Προσωπικά για εμένα η πολιτική μου διαδρομή είναι συγκεκριμένη. Γι αυτό το λόγο μάλιστα επέλεξα να παραιτηθώ και να μην ανεχτώ αυτή τη συμπεριφορά. Προσδοκώ και ελπίζω να διορθωθούν τα πράγματα έστω και σιωπηλά το προσεχές διάστημα».

Καθήκοντα προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα αναλάβει πλέον ο αντιπρόεδρος και μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Τσάμης.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου