Φάρμακα... που και νεκρούς ανασταίνουν

Σκευάσματα διατροφής αξίας χιλιάδων ευρώ χορηγούνταν παράνομα σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ακόμη και σε νεκρούς! Ειδικότερα, μετά από ελέγχους που έγιναν σε μόλις ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην Κρήτη, εντοπίστηκαν 489 ασφαλισμένοι - εκ των οποίων 73 θανόντες - στους οποίους χορηγήθηκαν παρανόμως σκευάσματα διατροφής.

Η διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ «σταθερά προσανατολισμένη στην αποκάλυψη κάθε μορφής παραβατικότητας, ανακοινώνει ότι μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στο Υποκ/μα Ηρακλείου Κρήτης και την πλήρη διασταύρωση και ταυτοποίηση των στοιχείων, η συνολική ζημία από τις παράνομες χορηγήσεις σκευασμάτων διατροφής σε συνολικά 489 ασφαλισμένους, εκ των οποίων οι 73 ήσαν θανόντες, ανέρχεται στο ποσό των 4.514,828,70 Ευρώ».

«Για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας» αναφέρει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της, «καταθέσαμε σήμερα μηνυτήρια αναφορά καθώς και αίτηση επίσπευσης της διαδικασίας στον Εισαγγελέα Ηρακλείου κατά των πέντε επιχειρήσεων που εμπλέκονται στις παράνομες εισπράξεις και κατά παντός υπευθύνου. Επίσης καταθέσαμε σχετικές αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα κατά των εμπλεκομένων εταιρειών για την είσπραξη των απαιτήσεών μας».

Επισημαίνεται ότι παρόμοιοι έλεγχοι διενεργούνται ήδη και στα άλλα Υποκ/τα του Ηρακλείου για τον εντοπισμό και άλλων παράνομων χορηγήσεων.

Στο μεταξύ, διαδικτυακά θα αντλούνται πλέον, από τους εμπλεκόμενους φορείς - παρόχους αναπηρικών επιδομάτων και προνομίων όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις για τα αιτήματα που εκκρεμούν στις υπηρεσίες τους. Η διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ενώ σχεδιάζει μια ακόμη εφαρμογή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και να παρακολουθεί τόσο την πορεία της αίτησής του όσο και το οριστικό αποτέλεσμα της υγειονομικής επιτροπής.