ΠΟΕΔΗΝ: Στο «σφυρί» το ΕΣΥ

«Πωλητήριο» στην ακίνητη περιουσία των Ψυχιατρικών Περιφερειακών Νοσοκομείων βάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «η κυβέρνηση έβγαλε στο σφυρί, για την απομείωση του χρέους, όχι μόνο τη κρατική περιουσία που υποτίθεται είναι αναξιοποίητη, αλλά την κτηματική και κτιριακή περιουσία των τριών Ψυχιατρικών Περιφερειακών Νοσοκομείων (Κατερίνη, Χανιά, Κέρκυρα)».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα Ψυχιατρικά Περιφερειακά Νοσοκομεία καταργήθηκαν ως αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι υπηρεσίες που ανέπτυξαν μεταφέρθηκαν στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων των πόλεων που έχουν έδρα. Σε κτίρια και γεωργικές εκτάσεις ιδιοκτησίας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων αναπτύχθηκαν επαγγελματικές δραστηριότητες στα πλαίσια της αποασυλοποίησης – επανένταξης των ψυχικά πασχόντων ασθενών. Η απασχόληση των Ασθενών εκτός του βιοποριστικού λόγου έχει σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα, σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Είναι αδιανόητη και ανάλγητη η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ της περιουσίας των ανωτέρω Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Περιουσία που έχει αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Για την παραχώρηση δεν ελήφθησαν υπόψιν και οι Συνταγματικοί περιορισμοί (κληροδήματα, δασικές εκτάσεις κλπ)», σημειώνει.

Μάλιστα το ζήτημα τέθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ στον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Laszlo Andor στην συνάντηση της Τρίτης 17 Ιουνίου ενώ στην Επιτροπή ακροάσεων της Βουλής στο Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε την ΑΚΥΡΩΣΗ της ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ.