Όμορφα πόδια: Αντιμετωπίστε κυτταρίτιδα, ευρυαγγείες, ραγάδες και άλλα αισθητικά προβλήματα

Είναι κοινά αποδεκτό ότι κάθε εποχή τα γυναικεία πόδια συγκεντρώνουν τα ανδρικά βλέμματα. Ας φροντίσουμε λοιπόν να βελτιώσουμε την εικόνα τους  και ας μάθουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να λύσουμε κάποια προβλήματα:

1. Τριχοφυΐα και αποτρίχωση

Εκτός από αντιαισθητική η τριχοφυία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει θυλακύτιδες και τοπικές φλεγμονές. Στην εποχή μας η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπισή της είναι τα Ιατρικά Laser υψηλής ισχύος τρίτης γενιάς. Τα χειρίζονται ειδικοί ιατροί και τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της τριχοφυιας φαίνονται από τις πρώτες εφαρμογές. Πριν από την έναρξη της θεραπείας είναι απαραίτητη η συζήτηση με τον ειδικό ιατρό Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο, ο οποίος θα συμπληρώσει το ιατρικό ιστορικό σας συγκεντρώνοντας την προσοχή σε τυχόν ορμονικά προβλήματα που ενοχοποιούνται για υπερβολική τριχοφυΐα στις γυναίκες έτσι ώστε να ακολουθηθεί η ανάλογη θεραπεία και να έχετε τη σωστή ενημέρωση για τα αποτελέσματά της.

Στη λύση της αποτρίχωσης με Laser, δεν απευθύνονται μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες ιδιαίτερα για περιοχές όπως η πλάτη, ο θώρακας και οι μασχάλες.

Πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού ώστε η όλη διαδικασία για την αντιμετώπιση της τριχοφυΐας να είναι για σας μια ευχάριστη εμπειρία.

2. Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι τα πολύ λεπτά κόκκινα αγγεία που φαίνονται κατά τόπους ή διάσπαρτα στα πόδια. Το ιδανικότερο για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών θα είναι να προηγηθεί ένας έλεγχος των αγγείων από τον ειδικό ιατρό που είναι ο Αγγειοχειρουργός ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος, ειδικότερα εάν εκτός από ευρυαγγείες φαίνονται και μεγαλύτερες μπλε φλέβες ή αν τα πόδια πρήζονται και πονούν. Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια των Laser ή με σκληρυντικές ενέσεις ή με συνδυασμό και των δύο. Συνήθως χρειάζονται 3-4 θεραπευτικές εφαρμογές από τον ειδικό ιατρό, πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο, με απόσταση 40 ημέρες η μία από την άλλη. Οι θεραπείες αυτές για τις ευρυαγγείες δε γίνονται το καλοκαίρι γιατί ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει σημάδια στα σημεία που επεμβαίνει το Laser.

3. Συσσώρευση τοπικού λίπους στην  έξω και έσω επιφάνεια των μηρών, στους γλουτούς, στα γόνατα, δύσμορφες και χοντρές κνήμες.

Εδώ η λύση για το τοπικό πάχος είναι η λιποαναρρόφηση. Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση με παρουσία αναισθησιολόγου που γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο από Πλαστικό Χειρουργό, χωρίς να υπάρχουν τομές παρά μόνο 2-3 μικρές τρυπούλες 3-4 χιλιοστών σε κάθε πόδι. Σήμερα με τις νέες βελτιωμένες τεχνικές για το τοπικό πάχος (παλμική μικροδυκτιωτή λιποαναρρόφηση), απομακρύνεται το λίπος από τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα και δε ξαναδημιουργείται. Χρειάζεται ένας λεπτός κορσές για 20-30 ημέρες για να μην χαλαρώσει το δέρμα στις περιοχές που έγινε λιποαναρρόφηση. Η επάνοδος στην εργασία  γίνεται μετά 2-3 ημέρες από την επέμβαση. Εδώ πρέπει όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση να προηγηθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό.

4. Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι άσηπτη (χωρίς μικρόβια) φλεγμονή παγιδευμένου υποδόριου λίπους που δίνει στο δέρμα την όψη φλούδας πορτοκαλιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις το υποδόριο αυτό λίπος, η κυτταρίτιδα, είναι κατά κάποιο τρόπο «απομονωμένο» από τον υπόλοιπο οργανισμό και έτσι η απώλεια βάρους με δίαιτες, γυμναστική κλπ., ελάχιστα επηρεάζει την κυτταρίτιδα.

Συνήθως η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στους γλουτούς και στους μηρούς και κατά κύριο λόγο στις γυναίκες. Εάν συνοδεύεται και από συσσώρευση λίπους τοπικά ( που προκαλεί δυσμορφία), είναι δυνατόν να βελτιωθεί η όλη εικόνα με τη βοήθεια της λιποαναρρόφησης.  Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι: η παχυσαρκία, η χρήση ορμονών, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή καθώς και η κακή διατροφή. Η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται σε συνδυασμό με τοπικές ενέσιμες θεραπείες και εφαρμογές Laser με την ευθύνη του ειδικού ιατρού ενώ δίνονται οδηγίες για σωστή διατροφή και άσκηση.

Η δράση των LASER  στην κυτταρίτιδα  είναι καθοριστική και πετυχαίνει 4 σκοπούς:

  1. Βελτιώνει δραστικά την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.
  2. Επιταχύνει τη λεμφική παροχέτευση των τοξινών και των παραπροϊόντων του μεταβολισμού.
  3. Αυξάνει το μεταβολισμό των κυττάρων.
  4. Μειώνει αποτελεσματικά την υποδόρια φλεγμονή και έτσι σταματά τον κύκλο της «απομόνωσης» του λίπους της κυτταρίτιδας και έτσι ο οργανισμός μπορεί να το αποβάλει.

Η Θεραπεία για την κυτταρίτιδα- ανάλογα πάντα με την κάθε περίπτωση - ολοκληρώνεται με αριθμό συνεδριών που κυμαίνεται από 6 έως 12, ο ρυθμός των οποίων είναι συνήθως μέρα παρά μέρα.

Σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται η θεραπεία  λέιζερ με ενέσιμες θεραπείες για την  κυτταρίτιδα βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η αλλαγή των κακών συνηθειών διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος και η απλή γυμναστική, επιτυγχάνουν και οριστικοποιούν το καλό αποτέλεσμα.

Η δράση των LASER είναι: γρήγορη, ανώδυνη, ακίνδυνη και χωρίς κανενός είδους παρενέργειες

5. Ραγάδες

Οι ραγάδες είναι ένα συχνό φαινόμενο μετά από εγκυμοσύνη ή μετά από αυξομειώσεις βάρους. Ραγάδες εμφανίζονται επίσης και στους άνδρες μετά από μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Οι ραγάδες οφείλονται σε ατροφία και απουσία στοιβάδων του δέρματος. Όταν είναι πρόσφατες, όταν δηλαδή έχουν ρόδινο χρώμα που σημαίνει ότι δεν έχει περάσει περισσότερο από 1-2 χρόνια από την εμφάνισή τους είναι δυνατόν να βελτιωθούν σε ποσοστό 40-70% με τη βοήθεια του Laser. Το λέιζερ καθώς απορροφάται από το δέρμα προκαλεί υπερέκκριση κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα οι ραγάδες που έχουν ροδαλό πυθμένα (πρόσφατες) να επουλώνονται δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα Οι παλιότερες ραγάδες όταν το χρώμα είναι λευκό δεν επιδέχονται βελτίωση. Απλά αρκούμαστε να χρησιμοποιούμε κρέμες που ενυδατώνουν και δίνουν ελαστικότητα στο δέρμα.

Το LASER είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική μέθοδος που μπορεί να επουλώσει τις ραγάδες: γρήγορα, χωρίς πόνο, χωρίς κανένα κίνδυνο, χωρίς κανενός είδους παρενέργειες

6. Γεροντικές κηλίδες

Οι κηλίδες που εμφανίζονται λόγω ηλικίας έχουν καφέ ανοιχτό χρώμα, συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, το πρόσωπο αλλά και στο υπόλοιπο σώμα, και οφείλονται στο γεγονός ότι το δέρμα με την πάροδο του χρόνου ατροφεί (μειώνεται η στιβάδα του κολλαγόνου) χάνοντας την ελαστικότητά του και αφυδατώνεται. Οι γεροντικές κηλίδες αντιμετωπίζονται σήμερα άμεσα με την βοήθεια της Πλαστικής Χειρουργικής και των Laser.

Θάνος Κοντογιάννης

Πλαστικός Χειρουργός