Brunch: Το νέο «trend» και γιατί μιλούν όλοι γι αυτό;

Το brunch αποτελεί τη νέα μόδα στα εστιατόρια της Αθήνας, και εάν δεν έχετε ακούσει τον όρο τότε αρκεί να «χτυπήσετε» τη λέξη σε μία μηχανή αναζήτησης για να βρείτε τα μοδάτα μαγαζιά της περιοχή σας που σερβίρουν το ιδιαίτερο αυτό γεύμα. Τι ακριβώς είναι όμως το brunch; Από που μας έρχεται; Και τι περιλαμβάνει;

Τι είναι το brunch;

Η λέξη αποτελεί τη συνένωση της αγγλικής λέξης breakfast (πρωϊνό) και lunch (μεσημεριανό). Πρόκειται δηλαδή για ελαφριά πιάτα που αντικαθιστούν τα 2 αυτά γεύματα της ημέρας. Σερβίρεται στο μεσοδιάστημα πρωϊνού και μεσημεριανού την Κυριακή. Μάλιστα όταν το γεύμα είναι πιο κοντά στο πρωινό ονομάζεται brunch, ενώ όταν είναι πιο κοντά στο μεσημεριανό blunch. 

Η ιστορία του brunch

Η ιστορία του brunch ενδέχεται να ξεκινά με διαφορετικούς τρόπους. Η μία εκδοχή βρίσκει τις ρίζες του γεύματος αυτού στα πρωινά των Βρετανών, όπου μετά το κυνήγι της Κυριακής γεύονταν διάφορα καλούδια όπως εντόσθια πουλερικών, αυγά και φρούτα. Στη δεύτερη περίπτωση το brunch προέκυψε ως ανάγκη των Καθολικών για ένα χορταστικό γεύμα που θα τους ικανοποιούσε μετά τη νηστεία που είχε προηγηθεί της Κυριακάτικης λειτουργίας. Η πρώτη αναφορά του όρου γίνεται το 1895 από τον Βρετανό συγγραφέα Guy Beringer. O τελευταίος στο δοκίμιό του «Βrunch: μία δικαιολογία» αναφέρθηκε στο brunch ως μία ευχάριστη κοινωνική συνήθεια, που βοηθά να ξεχάσει κανείς τις έγνοιες της εβδομάδας που έρχεται.  Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, καθώς το επίκεντρο δεν είναι το φαγητό αλλά η παρέα. 

Καθώς τα χρόνια περνούσαν διάφορες κοινωνικές συνθήκες ανέδειξαν το brunch, σε ένα  από τα πιο δημοφιλή γεύματα. Λέγεται πως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι γυναίκες άρχισαν να εργάζονται, χρησιμοποιούσαν το brunch ως μία ευκαιρία να μη μαγειρέψουν και να ξεκουραστούν τις Κυριακές. Επιπλέον, όταν τα χρόνια εκείνα οι σταρ του Hollywood διέσχιζαν την Αμερική με τρένο σταματούσαν στο Chicago για ένα ελαφρύ γεύμα νωρίς μέσα στην ημέρα. Επειδή όμως τα εστιατόρια ήταν κλειστά τις Κυριακές, τα καλύτερα brunch σερβίρονταν στα ξενοδοχεία. 

Το brunch σήμερα

Σε μία εποχή που 8 στους 10 ενήλικες και 1 στα 4  παιδιά παραλείπουν το πρωινό τους, το Κυριακάτικο brunch αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για την κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρώτου γεύματος. Μία ακόμα συνήθεια η οποία έχει χαθεί είναι τα γεύματα με φίλους, την οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα. Το brunch δίνει τη δυνατότητα σε παλαιότερες γενιές να έρθουν κοντά στις νεότερες, αλλά και σε φίλους να χαλαρώσουν και να πουν τα νέα τους. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε όσους ξενυχτούν το βράδυ του Σαββάτου, και δυσκολεύονται να σηκωθούν νωρίς το πρωί της Κυριακής! Και στην περίπτωση αυτή ένα ελαφρύ χορταστικό γεύμα φαντάζει δελεαστικό. 

Από τις κλασσικότερες επιλογές για brunch είναι:

  • Αυγά, ομελέτες
  • Σολομός
  • Πράσινες σαλάτες
  • Πίτες, quiche
  • Σάντουιτς
  • Ψωμί, bagels (στρογγυλά Αμερικάνικα ψωμάκια)
  • Μπέικον και άλλα αλλαντικά
  • Γλυκά, βάφλες, pancakes (Αμερικάνικες τηγανήτες)
  • «Πρωϊνά» κοκτέιλ: Bloody Mary, Bellini, Mimosas, Sangria
  • Καφές 

Διατροφικές συμβουλές για να απολαύσετε το brunch

  • Εάν φάτε brunch μετά τις 2 το μεσημέρι, φροντίστε να μην καθίσετε στο τραπέζι νηστικοί, αλλά να έχετε καταναλώσει ένα μικρό πρωινό.
  • Προτιμήστε να δοκιμάσετε κάποιο πιάτο με αυγό, όπως την κλασική συνταγή eggs Benedict. Αφήστε τον «υδατάνθρακα» για το γλυκό.
  • Εάν προσέχετε τη χοληστερίνη σας, μπορείτε να ζητήσετε την ομελέτα μόνο από τα ασπράδια των αυγών.
  • Συνοδεύστε το brunch με μία σαλάτα.
  • Αποφύγετε τα ορεκτικά και κρατήστε χώρο στο στομάχι σας για το κυρίως πιάτο!
  • Αποφύγετε τα αλλαντικά, και πείτε ναι στα πολλά λαχανικά.
  • Μοιραστείτε τα pancakes με φίλους.
  • Μην το παρακάνετε με τα  κοκτέιλ.
 

Συνταγή: Frittata με λαχανικά

Υλικά για 4 έως 6 άτομα

  • 4 σπαράγγια
  • 6 ραπανάκια
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 6 αυγά
  • 3 κουταλιές κατσικίσιο τυρί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Μπαχαρικά τη επιλογής σας (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο κλπ)

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνεται το φούρνο στους 1500C. Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά (σπαράγγια, ραπανάκια, φρέσκο κρεμμύδι) και τα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια χτυπάτε καλά τα αυγά και προσθέτετε τα σοταρισμένα λαχανικά και το κατσικίσιο τυρί. Χύνετε το μίγμα σε ένα σκεύος βάθους 4 εκατοστών περίπου, το οποίο προηγουμένως έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε για περίπου 10 λεπτά, αφήνετε τη frittata να κρυώσει για μερικά λεπτά και σερβίρετε!

Το brunch είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα γεύμα, είναι εμπειρία με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα στο τέλος μίας κουραστικής εβδομάδας! Δοκιμάστε το!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

 

Βιβλιογραφία:

Smithsonian Magazine. The Birth of Brunch: Where Did This Meal Come From Anyway? Last accessed 3/5/2016.

http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-birth-of-brunch-where-did-this-meal-come-from-anyway-164187758/?no-ist

 

H συνταγή προσαρμόστηκε από το site The Kitchn:

Brunch Recipe: Spring Frittata with Asparagus & Radishes

http://www.thekitchn.com/brunch-recipe-white-egg-bake-w-146012

 

 

In this article