HIV / AIDS

26-12-2016

Τι είναι ο HIV;

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο ιός δηλαδή που προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, όγκους και άλλες ασθένειες.

Πώς δρα ο HIV;

Ο ιός καταστρέφει μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CD4+ κύτταρα. Αυτή είναι μια αργή αλλά σταδιακή διαδικασία. Όταν ο αριθμός των CD4+ κυττάρων πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες, όπως όγκους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μερικές χαρακτηριστικές νόσοι, τις οποίες ένα οροαρνητικό άτομο θα μπορούσε κάτω από συνήθεις συνθήκες να αντιμετωπίσει.

Τι σημαίνει είμαι «οροθετικός»;

Σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ιός κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σας. Στα αρχικά στάδια αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα και γι’ αυτό δεν μπορείτε να τον αντιληφθείτε. Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε πάρα πολύ καλά.

Τι σημαίνει «έχω αναπτύξει AIDS»;

Όταν ο HIV καταστρέψει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες που συνήθως δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στους υπόλοιπους ανθρώπους. Εάν αναπτύξετε μία από αυτές τις λοιμώξεις ή νόσους, τότε έχετε αναπτύξει AIDS.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον HIV;

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Ο ιός μεταδίδεται:

  • με τη σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, τα σπερματικά, προσπερματικά και κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα μας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ευνοεί τη μετάδοση του ιού.
  • με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για την προετοιμασία υλικού για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
  • από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Ο HIV δεν μεταδίδεται:

  • από κοινωνικές επαφές, όπως χειραψία, αγκάλιασμα ή φιλί στο μάγουλο
  • στο χώρο της δουλειάς ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο στον οποίο συναθροίζονται άνθρωποι, όπως θέατρα, στάδια, σχολεία, γραφεία κ.τ.λ.
  • από τη θάλασσα ή την πισίνα
  • από τον ιδρώτα και το σάλιο
  • από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, τηλέφωνα
  • από τις τουαλέτες
  • από κουνούπια ή άλλα έντομα

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

  • Να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική είτε στοματική είτε πρωκτική. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό από LATEX.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που έχετε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εκτεθείτε στον ιό.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό, μη βάλετε βαζελίνη ή άλλο τέτοιο υλικό, γιατί καταστρέφει το προφυλακτικό. Προμηθευτείτε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ενδοφλέβια ναρκωτικά ή άλλες ουσίες, μη μοιράζεστε με άλλους σύριγγες ή βελόνες.
  • Μη μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.
  • Σε περίπτωση που είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, ζητήστε πληροφόρηση από τον γιατρό σας. Συζητήστε μαζί του για τον HIV.

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί από τον HIV;

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί από τον ιό είναι να κάνετε το αντίστοιχο τεστ. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται απόλυτα υγιείς.

Το τεστ μπορείτε να το κάνετε δωρεάν σε ένα από τα Κέντρα Αναφοράς AIDS ή σε ιδιωτικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης, σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί, είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο. Μόνο το αναγκαίο προσωπικό θα μπορεί να δει πληροφορίες για το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό. Έχετε όμως μεγαλύτερες πιθανότητες να έχετε μολυνθεί:

  • εάν έχετε μοιραστεί έστω και για μία φορά στη ζωή σας σύριγγες ή βελόνες με άλλους ανθρώπους.
  • εάν είχατε ποτέ σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό με κάποιο άτομο που ήταν οροθετικό.
  • εάν είχατε ποτέ κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως χλαμύδια, σύφιλη ή γονόρροια.
  • εάν είχατε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό με κάποιο άτομο που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

Τι κάνω σε περίπτωση που το τεστ δείξει ότι έχω μολυνθεί;

Απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η HIV λοίμωξη παραμένει μια πάρα πολύ σοβαρή λοίμωξη, παρότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό ζουν περισσότερο και καλύτερα, χάρη στις καινούριες θεραπείες. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν ίαση από τη λοίμωξη και απαιτούν την πλήρη συμμόρφωση του ασθενούς. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες μπορούν να μετατρέψουν τη λοίμωξη από θανατηφόρα σε μια μακροχρόνια νόσο.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;

Στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων), στο τηλέφωνο 210-88.99.000

Στην τηλεφωνική γραμμή για το AIDS, τηλ. 210-72.22.222 (Αθήνα) ή 2310-42.20.21 (Θεσσαλονίκη)

Σε όλες τις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας

Στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: www.keelpno.gr

Πηγή:

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων)