«Σιδηρά Kυρία» αναλαμβάνει την GlaxoSmithKline

Η πιο ισχυρή γυναίκα στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας είναι πλέον η Emma Walmsley η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου στη GlaxoSmithKline, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες. Η Emma Walmsley, η οποία μέχρι χθες ήταν επικεφαλής του consumer healthcare, καλείται να αντικαταστήσει τον επιτυχημένο Sir Adrew Witty, ο οποίος κατείχε την θέση για οκτώ χρόνια και αποχωρεί από τα καθήκοντα του τον προσεχή Μάρτιο.

Ηλικίας 47 ετών και με μεταπτυχιακό στις κλασσικές σπουδές και τις σύγχρονες γλώσσες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Walmsley προέρχεται από τον χώρο των καλλυντικών έχοντας μια 17ετή εμπειρία στην L’Oreal Paris. Τώρα, θα γίνει μία από τις έξι ισχυρές κυρίες του FTSE100, του δείκτη με τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όρους κεφαλαιοποίησης που είναι εισηγμένες στο βρετανικό χρηματιστήριο. Εφημερίδες όπως η “Wall Street Journal” αφήνουν υπονοούμενα για την αποτελεσματικότητα της γράφοντας πως «η παντρεμένη με τέσσερα παιδιά Βρετανή επαγγελματίας αναλαμβάνει μια κορυφαία θέση, έχοντας έλλειψη εμπειρίας στον φαρμακευτικό κλάδο».

Τα δείγματα όμως που έχει δώσει ως σήμερα η Walmsley φαίνεται να την αναδεικνύουν σαν «Σιδηρά Κυρία» και δείχνουν ότι είναι το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση σύμφωνα με τον αναλυτή της Citi, Andrew Baum, ο οποίος σχολίασε: «H έλλειψη φαρμακευτικής εμπειρίας της Walmsley σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την ικανότητα της να βελτιώσει το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της GSK, εφόσον αποτιμήσει σωστά τα αποτελέσματα και προχωρήσει σε επιτυχημένες διοικητικές κινήσεις».

Με δεδομένες τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η GSK το τρέχον διάστημα, αυτό που λέγεται, είναι ότι χρειάζεται πρωτίστως ένας καλός μάνατζερ. Όπως σχολίασε και το Bloomberg, «η βρετανική φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη γενικότερη στρατηγική της περιορίζοντας το κόστος και ενισχύοντας την απόδοση των προϊόντων της». Άλλωστε, μόνο μια «Σιδηρά Κυρία», από την οποία έχει… εμπειρία η Μεγάλη Βρετανία, θα μπορούσε να το κάνει!

In this article