Diet Trend: Φορσκολίνη ή το «μαγικό» συστατικό για απώλεια βάρους;

25-11-2016

Η απώλεια βάρους απασχολεί σχεδόν 8 στους 10, είτε στόχος είναι οι απώλεια μερικών, είτε περισσότερων κιλών. Η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα αποτελούν τα δύο βασικά οχήματα της προσπάθειας αδυνατίσματος. Το ενδιαφέρον όμως των καταναλωτών τραβούν φυσικά συστατικά τα οποία υποβοηθούν τον έλεγχο του βάρους. Στην αρχή ήταν ο ανανάς, για να ακολουθήσουν η κόκκινη πιπεριά και το πράσινο τσάι. Τον περασμένο χρόνο ένα ακόμη συστατικό «φυτικής» προέλευσης έχει κατακλύσει με διαφημίσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο. Και το όνομα αυτού «φορσκολίνη».

Τι ακριβώς είναι η φορσκολίνη;

Το φυτό με το βοτανικό όνομα Coleus Forskohlii, φύεται στην Ινδία και είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική. Στην όψη μοιάζει με τη γνωστή σε όλους μέντα και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ευρείας γκάμας παθήσεων. Από τα καρδιαγγειακά, μέχρι το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Το Coleus Forskohlii είναι πλούσιο στη φυσική δραστική με το όνομα φορσκολίνη, στην οποία αποδίδονται και οι περισσότερες από τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού.

Πώς η φορσκολίνη συνδέεται με το σωματικό βάρος;

Το προτεινόμενο μονοπάτι «δράσης» της φορσκολίνης στο ανθρώπινο σώμα περνά από τα κύτταρα του λίπους. Πιο συγκεκριμένα, το φυτικό αυτό συστατικό ενεργοποιεί το ένζυμο (cAMP) που ξεκλειδώνει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος και το ωθεί προς παραγωγή ενέργειας. Με απλά λόγια φαίνεται πως παρουσία φορσκολίνης η λιπόλυση αυξάνεται, επιταχύνεται ο μεταβολισμός, μειώνεται το αίσθημα της πείνας και τελικά επιτυγχάνεται η πολυπόθητη απώλεια βάρους!

Κάνει όσα «υπόσχεται»;

Τη φορσκολίνη θα τη βρείτε κυρίως σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τη ρίζα του Coleus Forskohlii. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι, εάν πραγματικά πρόκειται για μία «επανάσταση» στο αδυνάτισμα.  Παρότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για τη θετική επίδραση του συστατικού στο μεταβολισμό, η δυναμική του είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, δεν έχει μελετηθεί η επίδραση που έχει η λήψη του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θέτοντας ερωτηματικά για την ασφάλειά.

Κλείνοντας, θα πρέπει να θυμάστε πως η δική σας προσπάθεια για την αλλαγή των συνηθειών διατροφής και άσκησης δεν μπορεί να υποκατασταθεί με καμία άλλη πρακτική. Πριν κάνετε χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού υγείας, και εμπιστευτείτε μόνο υψηλής ποιότητος συμπληρώματα διατροφής.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Βιβλιογραφία:

Astell KJ, Mathai ML, Su XQ. A review on botanical species and chemical compounds with appetite suppressing properties for body weight control. Plant Foods Hum Nutr. 2013 Sep;68(3):213-21.

Henderson S, Magu B, Rasmussen C, Lancaster S, Kerksick C, Smith P, Melton C, Cowan P, Greenwood M, Earnest C, Almada A, Milnor P, Magrans T, Bowden R, Ounpraseuth S, Thomas A, Kreider RB. Effects of coleus forskohlii supplementation on body composition and hematological profiles in mildly overweight women. J Int Soc Sports Nutr. 2005 Dec 9;2:54-62.