Συμβουλές για ένα… ασφαλές Χριστουγεννιάτικο δέντρο

25-12-2017
Κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι περιμένουμε πως και πως τη στιγμή που θα στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι και θα αισθανθούμε πως πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Η πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου. Είναι όμως μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε με τον στολισμό του δέντρου ιδίως εάν μέσα στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) εξέδωσε σύσταση προειδοποιόντας πως πρέπει να προσέχουμε τον κίνδυνο φωτιάς και άλλων ατυχημάτων.
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους. Τραυματισμοί που προκαλούνται από διάφορες αιτίες. Από τα φωτάκια που παίρνουν φωτιά ή το ότι το τοποθέτησαν σε λάθος σημείο μέχρι και τραύματα στα μάτια από τις βελόνες του και τις πτώσεις.
Ποιές είναι λοιπόν οι συμβουλές των ειδικών της ΑΑΡ;
– Όταν πρόκειται για ψεύτικο δέντρο, βεβαιωθείτε ότι στο κουτί του αναγράφει την ένδειξη «Fire resistant» δηλαδή ανθεκτικό στη φωτιά.
– Όταν πρόκειται για φυσικό δέντρο, διαλέξτε κάποιο φρέσκο με πράσινα κλαδιά και φύλλα, που δεν θα πέφτουν εύκολα όταν το κουνάτε, και όχι κάποιο που έχει αρχίσει να ξεραίνεται.
– Τα φυσικά δέντρα ξεραίνονται εύκολα στους κλειστούς χώρους με κεντρική θέρμανση. Βάλτε το λοιπόν μέσα σε φαρδύ δοχείο με νερό, το οποίο θα αναπληρώνετε συνεχώς. Κόψτε επίσης λίγα εκατοστά του κορμού στο κατώτερο τμήμα του για να απορροφά πιο αποτελεσματικά το νερό και να μην ξεραθεί.
– Ότι δέντρο κι αν έχετε διαλέξει, βάλτε το μακριά από το τζάκι, τη σόμπα, το καλοριφέρ και κάθε θερμαντική συσκευή. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν κλείνει κάποια πόρτα ή έξοδο. Η ιδανική θέση πρέπει να είναι απόμερη και όχι σημείο διέλευσης των μελών της οικογένειας.
– Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το στολίζετε, ιδίως εάν είναι ψηλό και χρησιμοποιήσετε σκαλάκι ή σκαμπό για να φτάσετε την κορυφή του.
– Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, φροντίστε να βάλετε τα δώρα στο πρόσθιο τμήμα του και όχι κάτω από το δέντρο και προς τα πίσω, διότι μπορεί να σκύψουν να τα πάρουν και να τραυματιστούν στα μάτια από τις βελόνες.
– Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε πρώτα αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια ή χαλαρές συνδέσεις. Αν υπάρχει ελάττωμα, πετάξτε τα.
– Μην συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.
– Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στα λαμπάκια. Μην διακοσμείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπάκια εξωτερικού χώρου και μην βάζετε στα δέντρα της βεράντας λαμπάκια εσωτερικού χώρου.
– Όταν μπαίνετε για ύπνο ή φεύγετε από το σπίτι, πρέπει να σβήνετε τα λαμπάκια του δέντρου όσο όμορφα κι αν φαίνονται.
– Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, προτιμήστε τα άθραυστα, λεία στολίδια και όχι τα εύθραυστα και με αιχμηρές άκρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: