Μήπως είστε έγκυος; Ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης και με τι σειρά έρχονται

Έχετε την υποψία πως είστε έγκυος και δεν ξέρετε πως να σιγουρεύτείτε; Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μάθετε είναι μια επίσκεψη στον γιατρό σας ή ένα τεστ εγκυμοσύνης. Πριν όμως από αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμενα από τα βασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Τα έχετε;
 
Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης που ισχύουν από την αρχή κιόλας της κύησης:
 
Απώλεια περιόδου: Αν έχει περάσει μια εβδομάδα ή και περισσότερο χωρίς να έχει σας έχει η περίοδος τις ημέρες που περιμένετε, μπορεί να είστε έγκυος. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι παραπλανητικό, αν έχετε ακανόνιστο έμμηνο κύκλο.
 
Ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος: Αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα μπορεί να κάνουν το στήθος σας πιο ευαίσθητο και ερεθισμένο. Η δυσφορία κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί μετά από μερικές εβδομάδες, καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτές στις ορμονικές αλλαγές.
 
Ναυτία και τάση για έμετο: Η πρωινή αδιαθεσία, η οποία μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή της ημέρας, ή της νύχτας, συχνά αρχίζει έναν αφότου μείνετε έγκυος. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες νιώθουν ναυτία νωρίτερα και κάποιες δεν νιώθουν καθόλου! Αν και η ακριβής αιτία της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι σαφής, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης πιθανόν να παίζουν και εδώ σημαντικό ρόλο.
 
Συχνοουρία: Είναι πολύ πιθανό να ουρείτε συχνότερα από το συνηθισμένο κάθε μέρα. Η ποσότητα του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό κάνει τα νεφρά σας να “φιλτράρουν” επιπλέον υγρό, το οποίο καταλήγει στην ουροδόχο κύστη σας.
 
Υπνηλία: Από όλα τα σημάδια εγκυμοσύνης, αυτό κατέχει πολύ υψηλή θέση. Κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης εκτοξεύονται. Αυτό είναι που θα σας κάνει να αισθανθείτε υπνηλία.
 
Στη συνέχεια βέβαια μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα συμπτώματα. Ποια είναι αυτά;
 
Έντονες αλλαγές ψυχικής διάθεσης: Η πλημμύρα των ορμονών στο σώμα σας στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνει πολύ συναισθηματική. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι κάτι πολύ σύνηθες.
 
Φούσκωμα: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένη, με τρόπο παρόμοιο με το πώς μπορεί να νιώθετε κατά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές γυναίκες μπερδεύουν αρχικά την εγκυμοσύνη με την περίοδο.
 
Ελαφριά αιμορραγία: Μερικές φορές μια πολύ μικρή ποσότητα από κηλίδες αίματος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη. Μάλιστα, αυτή η ελαφριά αιμορραγία συμβαίνει κοντά στις ημέρες της εμμήνου ρύσεως και γι’ αυτό αποτελεί έναν δεύτερο βασικό λόγο που είναι εύκολο να παρερμηνευθεί η εγκυμοσύνη ως κανονική περίοδος.
 
Πόνοι στην κοιλιά: Μερικές γυναίκες βιώνουν ήπιους πόνους στην μήτρας (ελαφριές κράμπες) τις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης.
 
Δυσκοιλιότητα: Οι ορμονικές αλλαγές επιβραδύνουν το πεπτικό σας σύστημα, με αποτέλεσμα να επέρχεται κάποια δυσκοιλιότητα.
 
Η μυρωδιά και μόνο ορισμένων τροφών σας προκαλεί αηδία: Όταν είστε έγκυος, θα γίνετε πιο ευαίσθητη σε ορισμένες μυρωδιές, ενώ ταυτόχρονα η αίσθηση της γεύσης σας μπορεί να αλλάξει. Όπως και τα περισσότερα άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης, έτσι και αυτές οι αλλαγές στις διατροφικές σας προτιμήσεις οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές.
 
Βουλωμένη μύτη: Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών και της παραγωγής νέου αίματος μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πρήξιμο στις βλεννογόνους μεμβράνες της μύτης σας. Αυτό οδηγεί σε ξήρανση και πιο εύκολη ρινορραγία. Επίσης, μπορεί να έχετε βουλωμένη μύτη, ή καταρροή.
 
Πολλά από αυτά τα σημάδια βέβαια μπορεί να οφείλονται σε ένα σωρό άλλους παράγοντες και δεν αποτελούν αποκλειστική ένδειξη εγκυμοσύνης.
Καλό θα είναι λοιπόν αν συνεχίσουν να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας για να σιγουρευτείτε.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
In this article