Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη προκαλείται όταν παθαίνουν βλάβη τα κύτταρα του αδένα του προστάτη, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών. Οι όγκοι σχηματίζονται αρχικά στην εξωτερική κάψα του προστάτη και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους γύρω ιστούς. Αυτός ο τύπος καρκίνου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών άνω των 50 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, τα οποία συχνά δεν είναι εμφανή, είναι τα εξής:

  • αίμα στα ούρα
  • δυσουρία (πόνος κατά την ούρηση)
  • συχνουρία, ιδιαίτερα το βράδυ
  • πόνος ή τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • ατελής κένωση της κύστης
  • συνεχής πόνος στη ράχη, τη λεκάνη ή τους γλουτούς
 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  • το οικογενειακό ιστορικό
  • η ηλικία (το καμπανάκι κινδύνου κρούεται μετά την ηλικία των 50 ετών)
  • η φυλή (οι έγχρωμοι συνάνθρωποί μας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτόν τον καρκίνο)
 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται με κλινική εξέταση και ειδικότερα με τη δακτυλική εξέταση του προστάτη από το ορθό, ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (PSA), υπερηχογράφημα προστάτη και βιοψία (αφαιρείται ένα κομμάτι ιστού και εξετάζεται στο μικροσκόπιο).

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση (προστατεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του προστάτη), με εξωτερική ακτινοθεραπεία, με εσωτερική ακτινοθεραπεία (καταστροφή των καρκινικών κυττάρων με εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων στην προσβεβλημένη περιοχή), με ορμονική θεραπεία, με ψυχροθεραπεία (τοποθέτηση στην προσβεβλημένη περιοχή ενός ειδικού καθετήρα που παγώνει και νεκρώνει τα καρκινικά κύτταρα) ή με ειδική ορμονοθεραπεία. Ο ασθενής μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο θεραπείας του, εφόσον το επιτρέπει η κατάστασή του και μετά την κατάλληλη ενημέρωση από το θεράποντα γιατρό του.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή και άσκηση. Προϋπόθεση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη είναι η τακτική ουρολογική εξέταση και μέτρηση του PSA, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας