Καρκίνος του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου προκαλείται συνήθως από κακοήθη βλάβη των κυττάρων που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου, όπου σχηματίζεται κακοήθης όγκος. Αυτός ο τύπος καρκίνου εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσβάλλοντας συχνότερα τους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα αρχικά συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου δεν προειδοποιούν τον ασθενή, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσετε προσοχή αν εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • ξαφνική δυσπεψία (μετά την ηλικία των 50 ετών)
  • ενόχληση στο επάνω μέρος της κοιλιάς
  • αίσθημα καύσου
  • απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους
  • ναυτία, εμετός (ειδικά αν περιέχει αίμα)
  • παρατεταμένος στομαχόπονος που δεν ανακουφίζεται
  • κένωση με μαύρα κόπρανα
  • αναιμία λόγω μικρής αιμορραγίας
  • πρήξιμο στο επάνω μέρος της κοιλιάς
 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  • η χρόνια γαστρίτιδα, λόγω λοίμωξης από το βακτήριο Η
  • η κακή διατροφή που περιλαμβάνει πολύ αλάτι, παστές και καπνιστές τροφές
  • η ελλιπής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
  • το κάπνισμα
  • το αλκοόλ
 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου μπορούν να γίνουν διάφορες εξετάσεις, όπως γαστροσκόπηση σε συνδυασμό με βιοψία, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να τεκμηριωθεί το αποτέλεσμα και να αξιολογηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο καρκίνος του στομάχου θεραπεύεται με αφαίρεση μέρους ή όλου του στομάχου, μόνο εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Σε περίπτωση που τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί, τότε η εγχείρηση γίνεται κυρίως για να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Ο καρκίνος του στομάχου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει:

  • σωστή διατροφή με περισσότερες φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και λιγότερες παστές και αλμυρές τροφές
  • άσκηση
  • μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • αποφυγή καπνίσματος
 
Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας