Κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων και να προκαλείται φαγούρα στην περιοχή του κόλπου. Συνήθως η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που είτε μεταδίδονται στον κόλπο είτε βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας κάποιων διαταραχών (π.χ. λήψη φαρμάκων ή διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος). Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή κολπίτιδα και θα πρέπει να θεραπεύεται γιατί μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές.

Πώς εμφανίζεται η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής (οι άνδρες είναι φορείς του βακτηρίου, αλλά μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα) και εμφανίζεται εξαιτίας:

 • αλλαγής του pH του κόλπου, οφειλόμενης σε φλεγμονή στον τράχηλο, στο ενδομήτριο και στη σάλπιγγα, όπως για παράδειγμα η προσβολή του τράχηλου από HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων)
 • διαταραχών που μπορεί να προκύψουν από τραυματισμούς ή ατροφία του βλεννογόνου του κόλπου
 • διαταραχών που μπορεί να προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη ή κατά την έμμηνο ρύση
 • διαταραχών που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη αντιβιοτικών ή από την κακή υγιεινή
 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας, αν και σε κάποιες γυναίκες μπορεί να μην εκδηλωθούν, είναι τα εξής:

 • ερυθρότητα και φαγούρα
 • κάψιμο ή πόνος στα εσωτερικά χείλη του κόλπου
 • αύξηση των εκκρίσεων
 • αλλαγή της σύστασης, του χρώματος και της οσμής των εκκρίσεων
 

Πώς γίνεται η διάγνωση για την κολπίτιδα;

Αρχικά διαπιστώνεται η φλεγμονή με γυναικολογική εξέταση του κόλπου και εν συνεχεία εξετάζεται στο μικροσκόπιο δείγμα από κολπικό υγρό προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κολπίτιδα προκλήθηκε από κάποιο παθογόνο μικρόβιο (στρεπτόκοκκος, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια), μύκητες ή τριχομονάδες και ως εκ τούτου να χορηγηθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Πώς θεραπεύεται η κολπίτιδα;

Η θεραπεία της κολπίτιδας στοχεύει στην καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που έχουν αναπτυχθεί στον κόλπο και μπορεί να περιλαμβάνει ενδοκολπικές πλύσεις, αλοιφές, κολπικά υπόθετα ή λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων. Η θεραπεία, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον ερωτικό σύντροφο προκείμενου να εξαλειφτεί το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν στην κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να παρουσιάσει τις εξής επιπλοκές:

 • σαλπιγγίτιδα, με ενδεχόμενη πρόκληση στείρωσης
 • αποστήματα ή περιτονίτιδα
 • μετάδοση στο βρέφος κατά τη γέννηση
 • αποβολή του εμβρύου ή πρόωρος τοκετός σε περίπτωση μόλυνσης της εγκύου
 

Πώς μπορεί να προληφθεί η κολπίτιδα;

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την κολπίτιδα είναι να προσέχετε την υγιεινή σας, φροντίζοντας σχολαστικά την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής με ένα καλό αντισηπτικό που δεν διαταράσσει το pΗ κόλπου ή με ένα ήπιο σαπούνι, και να έχετε ασφαλείς σεξουαλικές επαφές. Μην εκθέτετε την περιοχή του κόλπου σε υγρασία (ιδρώτας, βρεγμένο μαγιό) ή σε μικρόβια, φορώντας ακατάλληλα εσώρουχα ή χρησιμοποιώντας ξένη πετσέτα. Κάνετε τακτικά τεστ Παπανικολάου και επισκεφθείτε το γιατρό σε περίπτωση που παρουσιάσετε συμπτώματα όπως φαγούρα, αύξηση κολπικών υγρών κ.τ.λ.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

In this article