Ύπνος: Μια ώρα ύπνου μετά το φαγητό κάνει καλό στον εγκέφαλο

09-01-2017

Δεν είναι μυστικό πως ο ύπνος κάνει καλό στην ψυχική και στην σωματική μας υγεία. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν άλλη μια: Λένε πως ο ύπνος μετά το φαγητό για μια ώρα χαρίζει χρόνια ζωής στον εγκέφαλο.

Ερευνητές από το Κέντρο Ύπνου & Κιρκάδιας Νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 2.974 εθελοντές, ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι ειδικοί κατέγραψαν τις ώρες του βραδινού ύπνου και το αν κοιμόντουσαν λίγο και το μεσημέρι,
Έξι στους δέκα, δηλαδή το 57,7%, δήλωσαν ότι κοιμούνται από 30 έως 90 λεπτά το μεσημέρι, με τους περισσότερους να αναφέρουν ότι κοιμούνται για περίπου μία ώρα.
Οι εθελοντές έπρεπε να συμπληρώσουν διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους, όπως να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα και να κάνουν βασικές μαθηματικές πράξεις. Επίσης, έπρεπε να απομνημονεύσουν και να θυμηθούν λέξεις, καθώς και να κάνουν αντίγραφα ορισμένων γεωμετρικών αντικειμένων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, έδειξαν πως λίγος ύπνος μετά το μεσημεριανό φαγητό μπορεί να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, τονώνοντας τη μνήμη και τη σκέψη. Αρκεί βέβαια ο ύπνος αυτός αρκεί να έχει την κατάλληλη διάρκεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Και ποια είναι αυτή η διάρκεια; Μία ώρα, αφού η μελέτη έδειξε πως τα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία παύουν να υφίστανται όταν κάποιος κοιμάται λιγότερο ή περισσότερο από 60 λεπτά.

Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γιούνξιν Λι οι εθελοντές που συνήθιζαν να κοιμούνται μετά το μεσημβρινό φαγητό, απέδιδαν καλύτερα στα τεστ απ’ ο,τι όσοι δεν κοιμόντουσαν ποτέ το μεσημέρι. Επιπλέον, όσοι κοιμόντουσαν για 60 λεπτά κάθε μεσημέρι, απέδιδαν καλύτερα απ’ ο,τι όσοι κοιμόντουσαν περισσότερο ή λιγότερο από αυτό.

Στην πραγματικότητα, όσοι δεν κοιμόντουσαν ή κοιμόντουσαν πάρα πολύ ή πολύ λίγο, είχαν μειώσεις στις νοητικές δεξιότητες έως και έξι φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με όσους αφιέρωναν μία ώρα στον μεσημεριανό ύπνο τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί παρουσίαζαν τις μειωμένες επιδόσεις στα νοητικά τεστ που θα περιμέναμε να επιφέρει η αύξηση της ηλικίας κατά πέντε έτη», δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Λι, προσθέτοντας πως οι παρατηρούμενες συσχετίσεις ήταν πολύ ισχυρές και δεν άλλαξαν όταν συνυπολογίσθηκαν άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις νοητικές δεξιότητες, όπως ο τρόπος ζωής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποκατασταθεί
Πως ο περισσότερος ύπνος βοηθά να αυξήσουμε το εισόδημα μας