5 τρόποι να ερωτευτείς ξανά τον σύντροφο σου

16-01-2017

Τον πρώτο καιρό της σχέσης όλα ανάμεσα στους συντρόφους μοιάζουν καινούργια και γεμάτα ενδιαφέρον. Ο έρωτας είναι στο απόγειο του και ο χρόνος δεν έχει ακόμα προλάβει να φθείρει τον ενθουσιασμό; Τι γίνεται όμως όταν τα χρόνια περνούν; Πως μπορεί ένα ζευγάρι να νικήσει τη ρουτίνα και τη συνήθεια που έχει προκαλέσει φθορά στον έρωτα τους; Οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν λύση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις και το Πανεπιστήμιο Εράσμους στις Ηνωμένες Πολιτέιες έκαναν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 40 άτομα. Οι μισοί συμμετέχοντες διατηρούσαν μόνιμη σχέση, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν χωρίσει πρόσφατα.
Οι ειδικοί τους ζήτησαν να φέρουν από 30 φωτογραφίες του συντρόφου/πρώην συντρόφου στο εργαστήριο. Πριν ξεκινήσει το πείραμα έπρεπε να δηλώσουν πόσο ερωτευμένοι ένιωθαν με το άτομο αυτό. Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι συμμετέχοντες έπρεπε αρχικά να κοιτάξουν τις φωτογραφίες και να κάνουν θετικές σκέψεις για τη σχέση τους και για το μέλλον. Στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη φάση του πειράματος, έπρεπε να κάνουν το αντίθετο, δηλαδή να προσπαθήσουν να κάνουν αρνητικές σκέψεις. Οι ερευνητές κατέγραφαν την εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS One, έδειξαν πως στην πρώτη φάση υπήρχε μια «ανοδική ρύθμιση» των ερωτικών συναισθημάτων. Αυτή αποτυπώθηκε με μια αύξηση της έντασης των εγκεφαλικών κυμάτων. Στη δεύτερη φάση τα αποτελέσματα ήταν τα αντίθετα. Εκεί, οι ερευνητικές διαπίστωσαν «καθοδική ρύθμιση» και πτώση της έντασης των εγκεφαλικών κυμάτων.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι λοιπόν πως μπορούμε να ανακτήσουμε τα υπέροχα συναισθήματα που μας διακατέχουν τους πρώτους μήνες μιας γνωριμίας. Αρκεί βέβαια να καταβάλουμε τη δέουσα προσπάθεια. Τι χρειάζεται; Η λεγόμενη «ρύθμιση» (love regulation), η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση . Ως «ρύθμιση» ορίζεται «η χρήση συμπεριφορικών και γνωστικών στρατηγικών με σκοπό να μεταβληθεί η ένταση των ερωτικών συναισθημάτων».

Όπως τονίζει η επικεφαλής της έρευνας Ιβόν Τόμας «οι θετικές σκέψεις είναι δυνατό να ενισχύσουν το αίσθημα του έρωτα για αρκετούς λόγους. Κατ’ αρχάς, εάν κάποιος βλέπει ούτως ή άλλως θετικά τα πράγματα στη ζωή του είναι πιο πιθανό να παρατηρήσει και να εκτιμήσει τα θετικά στοιχεία του συντρόφου παρά να τα θεωρήσει δεδομένα ή να τα παραβλέψει. Επίσης, οι άνθρωποι που σκέφτονται θετικά είναι συνήθως πιο ανοιχτόκαρδοι προς τους άλλους –άρα και προς τον σύντροφο– σε σύγκριση με ανθρώπους που σκέφτονται αρνητικά ή πιο ουδέτερα».

Ποιες είναι λοιπόν οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί ώστε να ξαναζήσουμε τον έρωτα μας με τον σύντροφο μας;
– Να αποφεύγουμε τα άκρα:
Σκέψεις όπως «εάν δεν είναι όλα τέλεια, είναι όλα χάλια».
– Να αποφεύγουμε την καταστροφολογία:
Εάν κάτι δεν πάει καλά, δεν πρέπει να το μεγαλοποιούμε. Προσπαθούμε απλά να το βελτιώσουμε.
– Να αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας:
Ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας όταν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση και πρέπει να αναγνωρίζουν και οι δύο σύντροφοι τις ευθύνες τους για να βρεθεί μια λύση.
– Να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις:
Καθένας έχει τα δικά του «πρέπει» και δεν είναι σωστό να απαιτούμε από κάποιον να συμπεριφέρεται με βάση το δικό μας σύστημα αξιών και πεποιθήσεων.
– Να μην μειώνουμε τα θετικά:
Εάν έχουμε συνηθίσει να μας φέρονται καλά, έχουμε την τάση να το παίρνουμε ως δεδομένο και να μην το εκτιμάμε.