Αλκοόλ: Πως η κατανάλωση του ενισχύει τη μνήμη μας

16-01-2017

Συνήθως λέμε πως πίνουμε για να ξεχάσουμε. Φαίνεται πως δεν υπάρχει τίποτα πιο εσφαλμένο αφού το αλκοόλ δεν σβήνει απλά τη μνήμη αλλά την ενισχύει κιόλας. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν έρευνα σε ποντίκια προκειμένου να εξακριβώσουν τον ρόλο του αλκοόλ στη μνήμη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Translational Psychiatry, έδειξαν πως το αλκοόλ ενισχύει τη μνήμη. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όσο περισσότερο καιρό πίνει κανείς τόσο πιο δύσκολο είναι να διαγράψει από τη μνήμη του τις τραυματικές εμπειρίες, 

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το αλκοόλ ενισχύει τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο κέντρο αντίδρασης στον φόβο του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα είναι να «αποθηκεύονται» καλύτερα οι τραυματικές εμπειρίες.
Αν, όμως, αντικατασταθεί η κατανάλωση αλκοόλ ως μορφή αυτοθεραπείας, με μία βραχυχρόνια φαρμακευτική και συμπεριφορική θεραπεία, οι ασθενείς έχουν πολλές πιθανότητες να ξεχάσουν τα τραυματικά γεγονότα.

Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Νόρμαν Χόγκι «το αλκοόλ αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου και αυτό δυσχεραίνει την αντικατάσταση των αναμνήσεων με νέες».

Οι ειδικοί λένε ότι όσοι πάσχουν από σύνδρομο μετατραυματικού στρες, συχνά αισθάνονται πιεσμένοι ή τρομαγμένοι ακόμα κι όταν δεν κινδυνεύουν. Η ανάρρωση από το σύνδρομο δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσει ο πάσχων τι συνέβη. Σημαίνει πως πρέπει να μάθει να μην έχει οξείες σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις όταν το θυμάται.

Δυστυχώς, το ποτό γίνεται συχνά παρηγοριά για τους πάσχοντες, επειδή μειώνει την επίγνωση, τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και τους επιτρέπει να έχουν κοινωνική ζωή παρά τις αναστολές που νιώθουν. Έτσι, οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα με το ποτό.

Υπολογίζεται ότι το 60-80% των πασχόντων από το σύνδρομο υπερκαταναλώνουν αλκοόλ σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Πως ανοίγει την όρεξη
Ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού