Υπέρταση: Προστατεύει τους ηλικιωμένους από άνοια

18-01-2017

Έχουμε συνδέσει την υπέρταση με κάτι αρνητικό που βλάπτει την υγεία μας και προκαλεί πολλά προβλήματα στην καρδιά και το κυκλοφορικό. Φαίνεται όμως πως, όπως πολλά στη ζωή, το νόμισμα της υπέρτασης έχει δυο όψεις. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η υπέρταση σε άτομα τρίτης ηλικίας μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης άνοιας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Έρβιν των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολούθησαν επί σχεδόν τρία χρόνια την πορεία της υγείας 559 ηλικιωμένων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Alzheimer’s and Dementia, έδειξαν πως όσοι ανέπτυξαν υπέρταση μετά τα 80 τους χρόνια είχαν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια σε σύγκριση με όσους άρχισαν να αντιμετωπίζουν πολύ νωρίτερα προβλήματα με την πίεσή τους.

Οι ειδικοί είπαν πως τα ευρήματα αυτά τους προκάλεσαν έκπληξη. Κι αυτό επειδή η υπέρταση κατά κανόνα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών προβλημάτων υγείας: Ανάμεσα τους τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα.

Όπως δήλωσε η Ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μαρία Κοράδα «είναι η πρώτη μελέτη του είδους σε υπερήλικες που υποδηλώνει ότι η υπέρταση δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια στα άτομα που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τα 90 τους χρόνια, αλλά αντιθέτως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο». Η ίδια τονίζει όμως πως «θα πρέπει τα ευρήματά μας να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες πριν μπορέσουμε να κάνουμε συστάσεις προς το κοινό».

Από την πλευρά της, η δρ Μαρία Καρίλο, επιστημονική υπεύθυνη του αμερικανικού οργανισμού Alzheimer’s Association είπε ότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα που υποδηλώνουν ότι ίσως οι παράγοντες κινδύνου για άνοια αλλάζουν καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Όντως, το 2008 μελέτη σε 255 Σουηδούς ηλικίας άνω των 75 ετών έδειξε πως όσοι ήταν υπέρβαροι διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας, ενώ τον επόμενο χρόνο άλλη μελέτη, με σχεδόν 3.000 Αμερικανούς της ίδιας ηλικίας, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Στην νέα μελέτη, οι εθελοντές υποβάλλονταν ανά εξάμηνο σε αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 224 (το σχεδόν 40%) είχαν εκδηλώσει άνοια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θέλετε να κοιμάστε νωρίς; Μπορεί να έχετε υπέρταση