Οι άντρες… λένε περισσότερα από τις γυναίκες όταν μιλούν

20-01-2017

Οι γυναίκες έχουν τη φήμη να μιλούν περισσότερο από τους άντρες. Συνήθως εκείνες κατηγορούνται για φλυαρία από τους άντρες. Φαίνεται όμως πως ακόμα κι αν κάτι τέτοιο ισχύει οι άντρες μεταφέρουν περισσότερες πληροφορίες από τις γυναίκες όταν μιλούν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown στις Ηνωμένες Πολιτείες μέτρησαν το περιεχόμενο του λόγου κάθε ομιλητή, ταξινομώντας σε κατηγορίες τις λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούσε, ανάλογα με τις πληροφορίες που αυτές μετέφεραν.
Μελέτησαν 2.400 τηλεφωνικές συνομιλίες και 40 μεγάλης διάρκειας συνεντεύξεις, μέσω των οποίων αναλύθηκαν τα μοτίβα και το περιεχόμενο του λόγου 400 ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cognition, έδειξαν πως οι γυναίκες θέλουν να σιγουρευτούν ότι ο συνομιλητής τους καταλαβαίνει, γι’ αυτό δεν βιάζονται τόσο να μεταφέρουν νέες πληροφορίες, προτού αυτός «χωνέψει» τις προηγούμενες.
Όπως φαίνεται λοιπόν, οι άνδρες μεταφέρουν περισσότερες πληροφορίες από τις γυναίκες, όταν και οι δύο μιλάνε. Από την άλλη, ένας άνθρωπος -ανεξαρτήτως φύλου- μεταφέρει περίπου τις ίδιες πληροφορίες, δηλαδή τελικά λέει τα ίδια πράγματα, είτε μιλά γρήγορα είτε αργά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ούριελ Κοέν Πρίβα και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι μιλάνε γρήγορα, λένε περισσότερες λέξεις ανά λεπτό. Όμως, οι πληροφορίες που μεταφέρει η ομιλία τους, δεν διαφέρουν από τις πληροφορίες που μεταφέρουν όσοι μιλάνε αργά. Με άλλα λόγια, όσο αυξάνει η ταχύτητα ομιλίας, τόσο μειώνεται το πληροφοριακό περιεχόμενο. Έτσι, όσοι μιλάνε πολύ γρήγορα τελικά χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις για να πουν λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα. Μάλιστα, χρησιμοποιούν συχνότερα τις ίδιες λέξεις και λιγότερο πολύπλοκη σύνταξη (π.χ. παθητική φωνή), σε σχέση με όσους μιλούν πιο αργά.

Όσον αφορά το γεγονός ότι οι άνδρες τείνουν να μεταφέρουν με τα λόγια τους περισσότερες πληροφορίες από ότι οι γυναίκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες δεν πολυνοιάζονται αν ο άλλος καταλαβαίνει τι λένε. Αντίθετα, οι γυναίκες συνήθως θέλουν να σιγουρευτούν ότι ο συνομιλητής τους καταλαβαίνει, γι’ αυτό δεν βιάζονται τόσο να μεταφέρουν νέες πληροφορίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αυτή είναι η αναλογία αντρών/γυναικών στον παγκόσμιο πληθυσμό