Στρες: Κι όμως! Μας κάνει να φαινόμαστε νεότεροι

26-01-2017

Μέχρι σήμερα μας λέγανε πως το στρες συνδέεται με πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας. Μας έλεγαν επίσης πως το στρες μας γερνάει πριν την ώρα μας και μας κάνει να χάνουμε χρόνια από τη ζωή μας. Τώρα όμως δυο ειδικοί τα διαψεύδουν όλα αυτά.

Η βιολόγος, βραβευμένη με Νόμπελ, καθηγήτρια Ελίζα Έπελ και η ψυχολόγος, καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν λένε τώρα πως το στρες μπορεί πράγματι να μας κάνει να φαινόμαστε πιο νέοι.
Αρκεί βέβαια, όπως λένε στην Daily Mail να ακολουθούμε μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να επιβραδύνετε την διαδικασία της γήρανσης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα τελομερή προστατεύουν το DNA από το «ξέφτισμα» που το καθιστά ευάλωτο σε ασθένειες. Όμως ακόμα και τα πολλά ζαχαρούχα ποτά μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία.

Για τους περισσότερους επιστήμονες , το στρες προκαλεί πρόωρη γήρανση και επιταχύνει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται τα τελομερή που είναι τμήματα του γενετικού κώδικα που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας. Το μήκος των τελομερών μειώνεται με κάθε διαίρεση των κυττάρων. Με την αύξηση της ηλικίας, το μήκος των τελομερών μειώνεται και επέρχεται το γήρας.

Αν όμως κάνουμε το στρες σύμμαχό μας θα μπορέσουμε να έχουμε μακριά τελομερή ( βρίσκονται στην “ουρά” των χρωμοσωμάτων). Κι αυτό γιατί τα τελομερή “ακούνε” τις σκέψεις μας. Αν κατακτήσουμε τις σκέψεις μας, μπορούμε να επιβραδύνουμε το ρολόι της γήρανσης. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα αγχωτικό γεγονός: μπορούμε να το δούμε ή ως μια πρόκληση ή ως μία απειλή.

Για παράδειγμα, πολλές από τις μητέρες ανάπηρων παιδιών έχουν μακριά τελομερή καθώς έχουν καταφέρει να μετατρέψουν μια προκλητική εμπειρία σε ευεργετικό στρες.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι περιβόητες συμβουλές;

1. Κάνε το στρες φίλο σου. Μην το φοβάσαι.
2. Μην διογκώνεις τα προβλήματα. Είναι τοξικό…
3. Τσάι και πρωινή γιόγκα . Γυμναστική με μέτρο ανά τακτά διαστήματα…Είναι περιττές οι υπερβολές .
4. Τρίλεπτα διαλείμματα αναπνοών.
5. Υγιεινή διατροφή με μπρόκολο και μπιζελόσουπα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στρες: Γιατί οι γυναίκες το βιώνουν πιο έντονα;
Στρες: Πως προκαλεί έμφραγμα και εγκεφαλικό