Κάπνισμα: Κόψτε το τσιγάρο για να διώξετε την κατάθλιψη

27-01-2017

Συνήθως λέμε πως θέλουμε το τσιγάρο για παρηγοριά και παρέα. Πως μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Αυτό λοιπόν φαίνεται να είναι ένας μύθος που δεν ισχύει. Κι αυτό γιατί νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως κόβοντας το τσιγάρο μειώνουμε τις πιθανότητες να πάθουμε κατάθλιψη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με φοιτητές του Kings College του Λονδίνου, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιου του Καρόλου στην Πράγα μελέτησαν 3.775 καπνιστές που σταμάτησαν το τσιγάρο για ένα χρόνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το 66% από αυτούς είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του χρόνου. Σε συχνές συνεδρίες ανέλυαν σκέψεις και πρακτικές της καθημερινότητάς τους που αποδείκνυε πως πράγματι έχουν αποσυνδεθεί από καταθλιπτικές καταστάσεις.

Οι καπνιστές ισχυρίζονται με μανία πως το τσιγάρο είναι παρέα στις μοναξιές, συμπαράσταση στις δύσκολες στιγμές και διέξοδος στα προβλήματα. Η έρευνα όμως αυτή δείχνει πως το κόψιμο του καπνίσματος είναι μονοπάτι για την καταπολέμηση συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, ο καπνιστής μπορεί να βρει και την ψυχική του υγεία αν σταματήσει να καπνίζει. Και κάπως έτσι καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει τη νικοτίνη να καταπραΰνει τα πνεύματα και να ηρεμεί τον άνθρωπο, σκορπίζοντας τα όποια προβλήματά του στο χάος.

Η ίδια έρευνα, πάντως, έδειξε πως οι καπνιστές με κατάθλιψη ή που βρίσκονται στις παρυφές αυτής, κόβουν πολύ πιο δύσκολα το τσιγάρο από τους καπνιστές που δεν έχουν τέτοια θέματα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Πόσο καιρό κάνουν οι πνεύμονες να καθαρίσουν από το τσιγάρο;
Κάπνισμα: Ακόμα κι ένα τσιγάρο την ημέρα είναι επικίνδυνο