Αυτή είναι η κακή συνήθεια που ενώνει τα ζευγάρια

01-02-2017

Ένας σύντροφος μπορεί να μας χαρίσει πολλά καλά. Μπορεί να μας προσφέρει βοήθεια και στήριξη σε μια δύσκολη στιγμή. Μπορεί επίσης να μοιραστεί μαζί μας ευχάριστες στιγμές. Ο σύντροφος όμως μπορεί να γίνει και κακή επιρροή σε κάποια πράγματα. Ιδίως όταν έχει κακές συνήθειες. Ακόμα κι αν ορισμένες από αυτές φέρνουν το ζευγάρι πιο κοντά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νταλχάουζι του Καναδά, μελέτησαν 179 ζευγάρια, είτε παντρεμένα είτε που συζούσαν. Καθένας από τους δύο συντρόφους ερωτήθηκε στην αρχή της μελέτης πόσο συχνά συνήθιζε να πίνει πέντε ή και περισσότερα ποτά. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν ξανά στην ίδια ερώτηση τρία χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Addictive Behaviours. Αυτά έδειξαν πως όσοι συμμετέχοντες έπιναν αρχικά λίγο αλλά είχαν σύντροφο στην κατηγορία «πέντε ποτά και άνω» κατέληξαν και οι ίδιοι να πίνουν περισσότερο μέσα σε τρία χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Σάρα Μπαρτέλ και οι συνεργάτες της, τα ζευγάρια, συχνά χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να δεθούν περισσότερο και να χαλαρώσουν. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει στην κατάχρηση.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν από τον σύντροφό τους. Να πιουν λίγο παραπάνω. Τα νέα ευρήματα όμως φανερώνουν πως είναι εξίσου πιθανό οι ίδιες να «σπρώξουν» τον σύντροφό τους στο αλκοόλ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ενδεικτικά ότι εάν ο ένας εκ των δύο συντρόφων συνηθίζει να ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί με το φαγητό, ο σύντροφος πιθανών να απενοχοποιήσει το αλκοόλ. Να θεωρήσει δηλαδή την κίνηση αυτή κάτι το φυσιολογικό… ακόμη και ελκυστικό.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σάρα Μπαρτέλ: «Όσο πιο σημαντικός γίνεται ένας άνθρωπος για εμάς με τον καιρό, αυξάνεται και η επιρροή που ασκεί επάνω μας. Δύο άνθρωποι που διατηρούν ερωτική σχέση εκτίθενται ο ένας στις συνήθειες του άλλου. Έτσι υιοθετούν μια πιο θετική στάση απέναντι σε αυτές» –ασχέτως αν είναι καλές ή κακές, όπως φαίνεται.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αρκετές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι παθήσεις του ήπατος. Οι ερευνητές λοιπόν τονίζουν πως όταν ένας γιατρός προσπαθεί να πείσει έναν ασθενή να πίνει λιγότερο καλό θα είναι να συζητά το θέμα και με τον/την σύντροφό του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Πως ανοίγει την όρεξη
Αλκοόλ: Δεν αυξάνει την ερωτική επιθυμία