Όσοι ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο ζουν λιγότερο

02-02-2017

Δεν βγάζουν όλοι τα ίδια χρήματα. Δεν ανήκουν όλοι επίσης στο ίδιο κοινωνικό επίπεδο. Ορισμένοι άνθρωποι ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα. Αυτοί οι άνθρωποι, λέει τώρα μια νέα διεθνής έρευνα. ζουν και λιγότερο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο της Λωζάννης της Ελβετίας ανέλυσαν στοιχεία από 48 μελέτες. Αυτές αφορούσαν συνολικά πάνω από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Κι έδειξαν πως το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο ενός ανθρώπου συνδέεται με μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, όσοι ανήκουν σε χαμηλότερα στρώματα ζουν κατά 2,1 χρόνια λιγότερο.
Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικός παράγων κινδύνου για διάφορες ασθένειες. Ίσως και για πρόωρο θάνατο.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Dr. Sylvia Stringini. Εκείνη και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ακόμα πως οι άνθρωποι με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό στάτους είναι 46% πιθανότερο να πεθάνουν πριν τα 85 τους.

Μεταξύ των φτωχότερων, το 15,2% των ανδρών και το 9,4% των γυναικών πέθαναν προτού γίνουν 85 ετών.
Μεταξύ των πλουσιότερων τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν πιο χαμηλά: 11,5% και 6,8%.

Η μείωση αυτή είναι μικρότερη από εκείνη που επιφέρουν στο προσδόκιμο ζωής:
Το κάπνισμα (4,8 χρόνια)
Ο διαβήτης (3,9 χρόνια).
Είναι όμως μεγαλύτερη από τη μείωση του προσδόκιμου λόγω της υπέρτασης (1,6 χρόνια), της παχυσαρκίας (0,7 χρόνια) και του αλκοόλ (0,5 χρόνια).

Όπως εξήγησε η Dr. Sylvia Stringini «δεδομένης της τεράστιας επίπτωσης του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου στην υγεία, είναι ζωτικό οι κυβερνήσεις να το αποδεχθούν ως μείζονα παράγοντα κινδύνου. Να σταματήσουν να το αποκλείουν από την πολιτική για την υγεία».
Η ίδια προσέθεσε πως «η μείωση της φτώχειας, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών στέγασης, μόρφωσης και εργασίας είναι κεντρικές για το ξεπέρασμα των επιπτώσεων λόγω της κοινωνικο-οικονομικής υστέρησης. Βελτιώνοντας το κοινωνικο-οικονομικό στάτους των ανθρώπων, θα βελτιωθεί και η υγεία πολλών».

Βέβαια, η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε μόνο το επάγγελμα ως αντιπροσωπευτικό δείκτη του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Αυτό σε ένα βαθμό συνιστά υπεραπλούστευση της πολυπλοκότητας των παραγόντων που καθορίζουν το στάτους ενός ανθρώπου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Όσοι βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη γερνάνε πιο γρήγορα
Αυξάνεται παγκοσμίως το προσδόκιμο ζωής