Ύπνος: Κοιμηθείτε στη φύση για να αποφύγετε την αϋπνία

06-02-2017

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πρόβλημα με τον ύπνο και δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Δοκιμάζουν τα πάντα και η αϋπνία εξακολουθεί να τους χτυπά την πόρτα. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως βρήκαν τη λύση. Ύπνος στη φύση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν την υπόθεση ότι το τεχνητό φως του αστικού περιβάλλοντος απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου.
Έκαναν δυο πειράματα. Ένα τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο. Οι εθελοντές έπρεπε να παραμείνουν σε χώρο κατασκήνωσης ενώ φορούσαν ειδικά ρολόγια που κατέγραφαν πόσο εκτίθεντο στο φυσικό φως.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology. Τι δείχνουν; Πως ακόμη και το χειμώνα που οι μέρες είναι οι μικρότερες και ο ουρανός συννεφιασμένος, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο δέχονταν 13 φορές περισσότερο φυσικό φως από ό,τι στο σπίτι τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κένεθ Ράιτ διαπίστωσε πως το βιολογικό ρολόι των εθελοντών επανήλθε στον φυσιολογικό ρυθμό. Συγχρονίστηκε με τον κύκλο ανατολής-δύσης. Οι εθελοντές δηλαδή μπορούσαν να κοιμούνται νωρίτερα και φυσικά να ξυπνούν νωρίτερα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα επίπεδα της μελατονίνης που μεταβάλλονται μέσα στο 24ωρο ανάλογα με το φως (φυσικό ή τεχνητό). Μετά την ολιγοήμερη παραμονή στην ύπαιθρο τον χειμώνα τα επίπεδα της μελατονίνης των κατασκηνωτών άρχισαν να αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου δυόμιση ώρες νωρίτερα από ό,τι στην πόλη. Επίσης, οι εθελοντές έτειναν να κοιμούνται δυόμιση ώρες νωρίτερα. Επιπλέον, κοιμούνταν 2,3 ώρες περισσότερο.

Ωστόσο, η επίδραση της κατασκήνωσης στον ύπνο, ήταν κάπως μικρότερη το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα. Κι αυτό επειδή η μελατονίνη αρχίζει να αυξάνεται δύο ώρες νωρίτερα αντί για 2,6 ώρες στο χειμερινό κάμπινγκ. Πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή το καλοκαίρι οι άνθρωποι περνάνε περισσότερο χρόνο εκτός κλειστών χώρων και έτσι εκτίθενται περισσότερο στο φυσικό φως από ό,τι το χειμώνα, συνεπώς το βιολογικό ρολόι τους είναι ήδη πιο συγχρονισμένο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν κανείς δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει κάμπινγκ έστω και για ένα σαββατοκύριακο, τότε είναι χρήσιμο να ακολουθεί πιστά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην πόλη, προσπαθώντας να πέφτει για ύπνο την ίδια περίπου ώρα, αυξάνοντας την έκθεσή του στον ήλιο στη διάρκεια της μέρας και μειώνοντας την έκθεσή του στο τεχνητό φως της νύχτας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Ο καλός ύπνος φέρνει καλύτερη σεξουαλική ζωή για τις γυναίκες μετά τα 50
Ύπνος: Ποια είναι τα στοιχεία που τον κάνουν ποιοτικό;