Αυτές είναι οι ώρες της ημέρας που κινδυνεύουμε περισσότερο να κολλήσουμε ιώσεις

07-02-2017

Τώρα το χειμώνα είναι πολύ πιο εύκολο να κολλήσουμε γρίπη και άλλες ιώσεις. Ιδίως αυτόν τον χειμώνα, ιώσεις όπως η γαστρεντερίτιδα είχαν την τιμητική τους στην χώρα μας. Όπως φαίνεται όμως η τάση να κολλάμε ιούς δεν είναι μόνο θέμα κρύου. Έχει να κάνει και με την ώρα της ημέρας.

Δεν είναι ευρέως γνωστό. Όμως, το βιολογικό μας ρολόι μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Ακόμη και το ανοσοποιητικό του.
Πότε λοιπόν είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε κάποια ίωση; Μήπως το βράδυ, αφού πολλές φορές ξυπνάμε χειρότερα από ότι κοιμηθήκαμε; Μήπως την ημέρα που ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με κόσμο; Τι ισχύει, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Έρευνες λοιπόν έχουν δείξει στο παρελθόν πως είμαστε πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Κι αυτό επειδή το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζει τη δυνατότητα των ιών να αναπαράγονται και να εξαπλώνονται μεταξύ των κυττάρων.

Ποιες είναι όμως αυτές οι ώρες της ημέρας; Οι ειδικοί λένε ότι η λοίμωξη είναι περίπου κατά 10 φορές πιο πιθανό να κολλήσουμε κάποια ίωση τις πρωινές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μια λοίμωξη τη… λάθος στιγμή της ημέρας μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρή οξεία λοίμωξη.

Κι επειδή είναι δύσκολο να αποφεύγουμε συνέχεια να κυκλοφορήσουμε το πρωί, οι γιατροί μας θυμίζουν να παίρνουμε μερικά απλά μέτρα ασφαλείας. Πρώτο και καλύτερο; Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι μαμάδες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στις ιώσεις
Γιατί οι ιώσεις «χτυπούν» περισσότερο τους άντρες
Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις ιώσεις;
Η γυμναστική είναι το φάρμακο για τις ιώσεις
Τελικά, τα ζεστά ρούχα προστατεύουν όντως από τις ιώσεις