Παχυσαρκία: Τα παχύσαρκα ζευγάρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο να κάνουν παιδί

08-02-2017

Όλοι γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η παχυσαρκία για τον άνθρωπο. Από τα οστά και την καρδιά μέχρι τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά. Φαίνεται όμως πως η παχυσαρκία παίζει ρόλο και στην ικανότητα του ζευγαριού να συλλάβει ένα παιδί. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τώρα πως όταν και οι δύο σύντροφοι είναι παχύσαρκοι, τότε οι πιθανότητες σύλληψης είναι οι μισές.

Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 501 ζευγάρια από το Μίσιγκαν και το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ζευγάρια αυτά είχαν λάβει μέρος σε μελέτη την περίοδο 2005-2009, ενώ προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν. Εξαιρέθηκαν τα υπογόνιμα ζευγάρια. Η ηλικία των γυναικών ήταν μεταξύ 18 και 40 ετών και των ανδρών άνω των 18 ετών.

Οι επιστήμονες ρώτησαν κάθε συμμετέχοντα για τον τρόπο ζωής του, τις συνήθειές του, το ιατρικό και αναπαραγωγικό ιστορικό του. Τα ζευγάρια τηρούσαν επίσης καθημερινό ημερολόγιο με τις ερωτικές συνευρέσεις τους. Οι γυναίκες κατέγραφαν την εμμηνορρυσία τους και τα αποτελέσματα των τεστ κυήσεως. Νοσηλευτικό προσωπικό ζύγιζε κάθε συμμετέχοντα και μετρούσε επίσης το ανάστημα και την αναλογία μέσης-ισχίων.

Βάσει των μετρήσεων τα παχύσαρκα ζευγάρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε αυτά με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 έως 34,9 και σε αυτά με ΔΜΣ από 35 και άνω.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction. Αυτά έδειξαν πως συνολικά, το 27% των γυναικών και το 41% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι. Μάλιστα, η πλειοψηφία ανδρών και γυναικών εμπλέκονταν σε σωματική δραστηριότητα λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Τα ζευγάρια με τον υψηλότερο ΔΜΣ (35 και άνω) χρειάστηκαν 55% περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν, συγκριτικά με τα ζευγάρια που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Όταν οι ειδικοί συνεκτίμησαν παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η γυμναστική, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τα παχύσαρκα ζευγάρια χρειάζονταν 59% περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.

Επίσης, η μεγάλη περίμετρος μέσης στις γυναίκες συσχετίστηκε με περισσότερο χρόνο για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Κάτι που όμως δεν ίσχυε όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλες παράμετροι.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία μειώνει την πιθανότητα τεκνοποίησης, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι «εφόσον χρειάζονται δύο για να γίνει ένα παιδί, επίσης αυτοί οι δύο πρέπει να έχουν και φυσιολογικό σωματικό βάρος και κατά συνέπεια είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον οικογενειακό προγραμματισμό».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Βλάπτει την καρδιά όσο και η παχυσαρκία
Παχυσαρκία: Πως στέκεται εμπόδιο στην σεξουαλική ζωή