Ο αριθμός των παιδιών επηρεάζει την υγεία της καρδιάς των γονιών

13-02-2017

Ορισμένα ζευγάρια κάνουν ένα ζευγάρι, άλλα δυο. Κάποια ζευγάρια πάλι κάνουν από τρία και πάνω. Τώρα, νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων έδειξε πως ο αριθμός των παιδιών που έχει ένα ζευγάρι, μπορεί να αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου για τους γονείς.

Οι Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύριο άτομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation. Έδειξαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των παιδιών και στον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως φάνηκε, ο κίνδυνος για τις γυναίκες και για τους άνδρες μειωνόταν αν είχαν ένα παιδί. Αυξανόταν όμως με τα δύο ή περισσότερα παιδιά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι λόγοι είναι κυρίως κοινωνικο-οικονομικοί και ψυχολογικοί. Δηλαδή, καθώς με ένα παιδί οι γονείς αισθάνονται προστασία καθώς μεγαλώνουν, με πολλά παιδιά νιώθουν συνεχώς ότι έχουν αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις και κοινωνικές πιέσεις, πράγμα που τους δημιουργεί περισσότερο στρες.

Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, με επικεφαλής την Κριστίν Αλμπερτ ανέλυσαν στοιχεία για 34.600 γυναίκες. Παρατήρησαν ότι οι πολλαπλές εγκυμοσύνες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή αργότερα στη ζωή της.

Μάλιστα, όσα περισσότερα παιδιά είχε αποκτήσει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να εμφανίσει τη συχνότερη μορφή αρρυθμίας. Με τέσσερα παιδιά και άνω, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά περίπου 50%.

Η τρίτη μελέτη που έγινε μεταξύ 70.180 γυναικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρόωρος τοκετός (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) αυξάνει κατά 40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τις γυναίκες αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βέρα Ρέγκιτς-Ζαγκρόσεκ, πρόεδρο της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας για τη «διαχείριση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη», μετά τις νέες αυτές μελέτες «ο αριθμός των παιδιών θα πρέπει να θεωρηθεί ένας νέος παράγων που επηρεάζει τον κίνδυνο για μερικές καρδιαγγειακές νόσους τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».