Δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν βγάζουμε selfies

15-02-2017

Στην εποχή των social media δεν υπάρχει κανείς που να μην ανεβάζει στο διαδίκτο selfies ή να ξέρει τουλάχιστον τι είναι αυτές. Φαίνεται όμως πως όταν καλούμαστε να αξιολογήσουμε το φαινόμενο των selfies υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Τι σημαίνει αυτό; Πως πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι δεν κρύβουν ναρκισσισμό οι selfies φωτογραφίες τους, αλλά έχουν την αντίθετη άποψη όταν πρόκειται για τις selfies των άλλων.
Σίγουρα αρκετά σημαντικό. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Google περίπου 93 εκατομμύρια φωτογραφικές λήψεις selfies πραγματοποιήθηκαν κάθε ημέρα του 2014, μόνο σε συσκευές Android.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου στη Γερμανία θέλησαν να μελετήσουν το παράδοξο των selfies. Μελέτησαν λοιπόν μια ομάδα 238 ατόμων από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία που συμπλήρωσαν ένα Online ερωτηματολόγιο. Το 77% αυτών έβγαζαν συστηματικά selfies.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology. Έδειξαν πως το 82% του δείγματος δήλωσαν ότι προτιμούσαν να βλέπουν άλλους είδους φωτογραφίες αντί των selfies στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, το 62-67% είπαν ότι οι φωτογραφίες τύπου selfies είχαν πιθανόν αρνητικές συνέπειες, όπως μια επίπτωση στην αυτό-εκτίμηση.

Με άλλα λόγια, η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Σαρα Ντιεφενμπαχ, συμπέρανε πως πολλοί άνθρωποι βγάζουν selfies αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να τις βλέπουν.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι δικές τους selfies είναι ανώτερες αυτών που βγάζουν οι άλλοι και αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί όλοι βγάζουν selfies χωρίς να αισθάνονται ναρκισσισμό. Κι αν όλοι σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ξαφνικά ο κόσμος είναι γεμάτος φωτογραφίες τέτοιου τύπου», εξηγεί η Δρ Ντιεφενμπαχ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Όσοι τραβούν πολλές selfies έχουν μεγαλύτερη τάση στην μοναξιά
Η εμμονή στις selfies μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας