Γάμος: Πώς κάνει καλό στην υγεία μας

16-02-2017

Ο γάμος δεν μας χαρίζει μόνο ευτυχία και συντροφικότητα. Φαίνεται πως κάνει καλό και στην υγεία μας. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από την οποία φάνηκε πως οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα της κύριας ορμόνης του στρες στο αίμα τους. Έχουν έτσι και καλύτερη υγεία από τους εργένηδες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε δείγματα σάλιου που έλαβαν από 572 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 55 ετών.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology. Έδειξαν πως όσοι ήταν παντρεμένοι είχαν επίμονα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες. Σε σύγκριση πάντα με όσους δεν είχαν παντρευτεί ποτέ ή είχαν χωρίσει.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ημερήσια διακύμανση της κορτιζόλης. Κι αυτό επειδή τυπικά τα επίπεδά της αυξάνονται όταν ξυπνάμε το πρωί και στη συνέχεια μειώνονται προοδευτικά καθώς περνά η μέρα.

Όπως συμπέραναν, στους παντρεμένους η μείωση της κορτιζόλης είναι ταχύτερη. Μία τάση που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως στεφανιαίας νόσου και καλύτερη επιβίωση στους ασθενείς με καρκίνο.

Τι δείχνουν αυτά τα ευρήματα σύμφωνα με τους ειδικούς; Πως «οι ανύπανδροι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν εντονότερο ψυχικό στρες απ’ ό,τι οι παντρεμένοι».

Οι ειδικοί εξηγούν πως το χρόνιο στρες διεγείρει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη με τη σειρά της, διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή είναι υπερβολική, συνεχής ή/και ανεξέλεγκτη προκαλεί πολλά και διαφορετικά νοσήματα.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι στενές κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σέλντον Κοέν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Carnegie Mellon.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι παντρεμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης μετά το έμφραγμα
Οι παντρεμένοι και αυτοί που συζούν είναι πιο υγιείς