Η ευγνωμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

16-02-2017

Ορισμένες φορές οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις το κάνουν δύσκολο να σταματήσουν και να ευχαριστηθούν τις χαρές τις ζωές. Αυτά για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Ίσως όμως θα έπρεπε. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η ευγνωμοσύνη μπορεί να νικήσει την κατάθλιψη.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Χιούστον του Τέξας και της Πενσιλβανία στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν έρευνα με ερωτηματολόγια σε 352 άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές ήταν ηλικίας από 18 έως 58 ετών. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στον τύπο της προσωπικότητάς τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences. Από τις απαντήσεις διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη ήταν περισσότερο κυρίαρχη μεταξύ εκείνων που φοβούνταν να εκφράσουν στους άλλους τα πραγματικά τους συναισθήματα.
Αντίθετα, είδαν πως το να είναι κάποιος ευγνώμων συνδέεται με την ικανότητά του να επανεκτιμήσει μια δύσκολη κατάσταση… Να δει τις θετικές της πλευρές. Αυτή η επαναπλαισίωση της κατάστασης μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο τονωτικό της διάθεσης.

Με λίγα λόγια, οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα πως όταν είναι κανείς ευγνώμων για αυτά που έχει, κινδυνεύει λιγότερο να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης

Οι ειδικοί τονίζουν πως η έκφραση ευγνωμοσύνης για μικρές πράξεις ευγένειας των άλλων θα μπορούσε να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Κόψτε το τσιγάρο για να διώξετε την κατάθλιψη
Κατάθλιψη: Βλάπτει την καρδιά όσο και η παχυσαρκία