Βιταμίνη C: Έχει μόνο το όνομα ή και τη χάρη να σας προστατεύσει από το κρυολόγημα;

15-02-2017

Εάν νομίζετε πως οι πιθανότητες εμφάνισης συναχιού, βήχα ή κρυολογήματος έχουν περάσει προ πολλού, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μέχρι το τέλος του μήνα Μαρτίου σας καθιστούν υποψήφιους να ασθενήσετε! Το ΚΕΛΠΝΟ συνιστά μεθόδους πρόληψης όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή χώρων με πολύ κόσμο και η ξεκούραση. To μυαλό όλων όμως πάει στη διατροφή, και στην πρόληψη του κρυολογήματος μέσω της θωράκισης του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη C των πορτοκαλιών είναι ίσως η πιο «διάσημη» διατροφική λύση μόλις αισθανθείτε πως σας γαργαλάει ο λαιμός σας! Η ανακάλυψή της το 1930 χάρισε το βραβείο νόμπελ στον πρωτοπόρο ερευνητή Αlbert Szent-Györgyi, ενώ η δράση της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ήδη γνωστή από το 1970. Συνεπώς υπάρχει μακροχρόνια παράδοση στη χρήση της τους χειμωνιάτικους μήνες!

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει  φαρμακευτική αγωγή αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος, αλλά μόνο σκευάσματα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα μέχρι ο ιός να κάνει τον κύκλο του. Επιπλέον, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών που παρατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανεύρεσης εναλλακτικών λύσεων. Ακολουθούν οι απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την πλέον διαδεδομένη εναλλακτική προσέγγιση στα χειμωνιάτικα συμπτώματα, που δεν είναι άλλη από τη βιταμίνη C!

Πώς όμως η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό;

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά κύτταρα, η παραγωγή και η δραστηριότητα των οποίων ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης C. Ακόμη, κάποιοι θεωρούν τη βιταμίνη C ως τη φυσική ουσία που «σκοτώνει» τους παθογόνους εισβολείς. Φυσικά, η αντιοξειδωτική της δράση την καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι στο χρόνιο στρες που αποδυναμώνει τον οργανισμό.

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Εάν και η μελέτη ενός διατροφικού συστατικού είναι εξαιρετικά δύσκολη, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για τη βιταμίνη C είναι ενθαρρυντικά. Η μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αποτελούν τα σημεία στα οποία η βιταμίνη C κάνει τη διαφορά! Αντιθέτως, οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν ακόμη με ασφάλεια πως η συστηματική κατανάλωση της βιταμίνης θα αποκλείσει το ενδεχόμενο να κρυολογήσετε. 

Υπάρχουν κάποιοι που ωφελούνται περισσότερο;

Καθώς δεν ταιριάζουν όλα τα θρεπτικά συστατικά σε όλους τους οργανισμούς, και ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης, το φύλο και τη φυσική κατάσταση του οργανισμού οι ανάγκες διαφοροποιούνται. Έτσι, η βιταμίνη C φαίνεται πως ευεργετεί περισσότερο τα παιδιά, αλλά και τους αθλητές.

Πόσα πορτοκάλια πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά;

Η συστηματική κατανάλωση της βιταμίνης C, σε μεγαλύτερη από την «καθημερινή» ποσότητα των 80mg αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσουν τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα μιλούν για δοσολογίες των 1.000- 2.000mg στους ενήλικες, και 200mg στα παιδιά. Η ποσότητα των 1.000mg αντιστοιχεί σε περισσότερα από 10 πορτοκάλια! Και μία τέτοια οδηγία φαντάζει βουνό, μέχρι να ζεστάνει ο καιρός όμως προσπαθείστε να εμπλουτίσετε κάθε σας γεύμα με πολλές διαφορετικές πηγές της βιταμίνης C:

  • Χρωματιστές πιπεριές
  • Εσπεριδοειδή
  • Ακτινίδια
  • Μπρόκολο
  • Κουνουπίδι
  • Κατεψυγμένα φρούτα της οικογένειας των μούρων (blueberries, blackberries, φράουλες)