Μαζική φυγή από το ΕΣΥ των πανεπιστημιακών γιατρών εάν εφαρμοσθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση

Γιατροί
16-02-2017

Μαζική φυγή Πανεπιστημιακών γιατρών από τις κλινικές που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία, είτε προς Πανεπιστημιακές μονάδες ή εργαστήρια εκτός Νοσοκομείων, προαναγγέλλουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί, στην περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τους οργανισμούς των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Κλινικών. Εκτιμούν μάλιστα ότι όσοι παραμείνουν στο ΕΣΥ, είτε θα απέχουν από το κλινικό έργο είτε θα οδηγηθούν σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις από το Πανεπιστήμιο καταξιωμένοι ιατροί.

Σύμφωνα με τους Πανεπιστημιακούς ιατρούς (Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημών Υγείας), το σχέδιο του υπουργείου Υγείας «έχει ισοπεδωτικό χαρακτήρα και δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της Χώρας για την εκπαίδευση των νέων ιατρών και για την προώθηση της ιατρικής έρευνας και καινοτομίας» και προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, η διάταξη που αφορά την «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση» των πανεπιστημιακών ιατρών η οποία έχει επικοινωνηθεί πολύ από το Υπ. Υγείας ότι θα ισχύει για όλους τους Πανεπιστημιακούς, «έχει στόχο να επαναφέρει το καθεστώς που είχε δημιουργηθεί με το Ν. 2889/2001 και είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις Πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια που ήταν εγκατεστημένα σε Νοσοκομεία. Τότε υπήρξε μαζική φυγή πολλών Πανεπιστημιακών από αυτές τις κλινικές και πήρε περισσότερα από 10 χρόνια για να επανέλθει το σύστημα σε μια ισορροπία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι Πανεπιστημιακοί γιατροί υπογραμμίζουν ότι «με τέτοιες πρακτικές θα εξωθήσει τόσο τους ασθενείς (που έχουν δικαίωμα να επιλέγουν το γιατρό τους) όσο και τους γιατρούς, σε πρακτικές παλαιών ετών που έχουν εξαλειφθεί. Μήπως αυτό επιδιώκουν; Είναι δυνατόν να μη θέλουν να εισπράξουν τους νόμιμους φόρους ενώ παράλληλα περικόπτουν συντάξεις;».

Υποστηρίζουν δε ότι «πολλαπλασιάζονται οι διακρίσεις και η δημιουργία πανεπιστημιακών περισσότερων ταχυτήτων, καθώς «πλήρης και αποκλειστική απασχόληση» δεν ισχύει για καμία άλλη κατηγορία Πανεπιστημιακών». Και καταλήγουν «είναι άλλη μια καταστροφική διάταξη που μόνο ζημιά θα προκαλέσει προκειμένου να ικανοποιήσει ιδεολογικές εμμονές Υπουργών της Κυβέρνησης και η οποία αναμένουμε για άλλη μια φορά ότι θα ακυρωθεί μετά από προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη.