Πως η προσωπικότητα μας μπορεί να αλλάξει εντελώς

22-02-2017

Συνηθίζουμε να λέμε πως πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι. Πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει ποτέ. Κι όμως! Αλλάζει. Αυτό έδειξε Σκοτσέζικη έρευνα που ξεκίνησε το 1947 και κράτησε 70 ολόκληρα χρόνια. Όπως φάνηκε μάλιστα, όχι απλά αλλάζει η προσωπικότητα με την ηλικία αλλά μεγαλώνοντας είμαστε λιγότερο ευσυνείδητοι, πιο παρορμητικοί, κυκλοθυμικοί και οξύθυμοι. Συνήθως όταν μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο κοινωνικοί και συνειδητοποιημένοι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκοτία ξεκίνησαν το 1947 να μελετούν τα στοιχεία της προσωπικότητας των ερωτηθέντων που τότε ήταν 14 ετών κι όταν μεγάλωσαν κατά 63 χρόνια. Η επιστημονική ομάδα έλαβε υπόψη έξι βασικά γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα:
Αυτοπεποίθηση
Επιμονή
Σταθερότητα στην διάθεση
Ευσυνειδησία
Πρωτοτυπία
Επιθυμία της υπεροχής

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως άλλος άνθρωπος, δηλαδή, είναι κανείς σε ηλικία 14 ετών και άλλος στα 77.
Με άλλα λόγια, όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε σημαντική σταθερότητα σε κανένα από τα έξι χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν μία «αρκετά χαμηλή» σχέση μεταξύ της ευσυνειδησίας και της σταθερότητας στη διάθεση. Καμία όμως σχέση μεταξύ των υπολοίπων χαρακτηριστικών.
«Ως έφηβοι, πολλοί από εμάς είμαστε λιγότερο ευσυνείδητοι, πιο παρορμητικοί, κυκλοθυμικοί και οξύθυμοι. Συνήθως όταν μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο κοινωνικοί και συνειδητοποιημένοι», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Γουέντι Τζόνσον, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να εκτιμηθούν βασικές αλλαγές της προσωπικότητας, αλλά ήταν σε θέση να καταλήξει σε κάποια γενικά συμπεράσματα σχετικά με την ανάπτυξη της προσωπικότητας.

«Γενικά, οι έφηβοι είναι λιγότερο ευσυνείδητοι, πιο παρορμητικοί, πιο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους και να αναζητήσουν την περιπέτεια, περισσότερο ευμετάβλητοι και οξύθυμοι ενώ καθώς γίνονται ενήλικες αλλάζουν. Πρώτα η εργασία και στη συνέχεια, η απόκτηση ενός παιδιού τείνουν να κάνουν πιο ώριμους τους ανθρώπους με καλύτερη και πιο σταθερή διάθεση. Σε μεγαλύτερη ηλικία, οι άνθρωποι τείνουν να αποδέχονται περισσότερο τον εαυτό τους και ότι συνεπάγεται με αυτό», επισημαίνει ο καθηγητής Τζόνσον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η προσωπικότητα καθορίζεται από την δομή του εγκεφάλου
Οι 3 τύποι προσωπικότητας των ανθρώπων σε σχέση