Έλεγχος του εγκεφάλου προβλέπει την τάση των εφήβων για εξάρτηση στα ναρκωτικά

24-02-2017

Δυστυχώς πολλοί είναι οι νέοι που μπλέκουν στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Έναν κόσμο από τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να βγει κανείς. Τώρα, μια νέα εξέταση εγκεφάλου μπορεί να δείξει στους ειδικούς από πριν, εάν κάποιος έχει την τάση να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 144 εφήβους που δεν είχαν έως τότε κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών. Οι νέοι αρχικά απάντησαν σε ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους, για να εντοπισθεί π.χ. πόσο παρορμητικοί ήσαν (είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την χρήση ναρκωτικών). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έλεγχος του εγκεφάλου τους με ειδικά μηχανήματα απεικόνισης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, έδειξαν πως οι νέοι που είχαν συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα (ιδίως ο τρόπος που ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στην προοπτική μιας απόλαυσης), ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει τα ναρκωτικά μετά από δύο χρόνια.

Ανάμεσα στους ερευνητές που πήραν μέρος στην μελέτη ήταν κι ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μπράιαν Κνούτσον, οι έφηβοι που είναι πιθανότερο να μπλέξουν με ναρκωτικά, είναι όσοι έχουν λιγότερα κίνητρα και παίρνουν μικρότερη απόλαυση από παραδοσιακές ανταμοιβές όπως η απόκτηση χρημάτων.

Η τάση για λιγότερο συμβατικές ‘απολαύσεις’ όπως τα ναρκωτικά αφήνει ένα «αποτύπωμα» στον εγκέφαλό τους, πράγμα που επιτρέπει να γίνει πρόβλεψη -εν μέρει τουλάχιστον- για το ποιοι νέοι μπορεί να εθιστούν στα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδός τους, που είναι ακόμη πειραματική και χρειάζεται βελτίωση, μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον να εντοπίζονται εκείνοι οι έφηβοι που ρέπουν περισσότερο στα ναρκωτικά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα έξυπνα σποτάκια για τα ναρκωτικά αποτρέπουν τους εφήβους από το να κάνουν χρήση
Οι χρήστες ναρκωτικών εξακολουθούν να θέλουν τις ουσίες και μετά θάνατον