Νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β στην Κερκίνη Σερρών σε 9χρονο κοριτσάκι

01-03-2017

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα 9χρονο κορίτσι από την περιοχή της Κερκίνης Σερρών, το οποίο νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 5 περιστατικά (Ιωάννινα, Λέσβο και Κρήτη), με τους μικρούς ασθενείς να χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ. Πέρυσι, από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 30 περίπου κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β. Τα δύο από αυτά ήταν θανατηφόρα ενώ σε κάποια περιστατικά η επίπτωση ήταν ο ακρωτηριασμός. Συνολικά σε ετήσια βάση νοσούν με μηνιγγίτιδα τύπου Β περί τα 52 άτομα στη χώρα μας.

Σήμερα η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στον τύπο Β, ο οποίος ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα και Ευρώπη. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για την πορεία της νόσου. Σύμφωνα το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, μέχρι το 2020 τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%.

Πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δεν έκρινε σκόπιμη την εισαγωγή του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών εκτιμώντας τα εξής:

β) στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή

γ)σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,

 

 

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β. Γιατί δεν αποζημιώνεται;

In this article