Το διάβασμα διώχνει τους χρόνιους πόνους

06-03-2017

Αρκετοί άνθρωποι έχουν την συνήθεια να διαβάζουν αρκετά. Στις διακοπές τους, τα σαββατοκύριακα, το βράδυ όταν ξαπλώσουν… Φαίνεται λοιπόν τώρα πως το διάβασμα δεν κρατάει σε εγρήγορση μόνο το μυαλό μας αλλά κάνει καλό και στην γενικότερη υγεία μας. Όπως έδειξε νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, το διάβασμα επιδρά στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Liverpool στη Βρετανία συνέκριναν δυο ομάδες συμμετεχόντων. Η πρώτη ομάδα συμμετείχε σε γκρουπ ανοιχτής ανάγνωσης ενώ η δεύτερη έκανε ομαδική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal for Medical Humanities. Όπως φάνηκε, η ανοιχτή ανάγνωση ωθούσε τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν δικές τους ευχάριστες εμπειρίες και αναμνήσεις από στιγμές της ζωής τους όπου δεν πονούσαν, γεγονός που λειτουργούσε ανακουφιστικά.

Από την άλλη μεριά η συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία προσέφερε ανακούφιση επειδή επέτρεπε στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες της ζωής τους με χρόνιο πόνο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ενεργοποιώντας παλαιότερες και ευτυχισμένες αναμνήσεις, το διάβασμα των βιβλίων μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από χρόνιους πόνους να ξεχαστούν. Να ξεχάσουν δηλαδή τον πόνο τους ανακαλώντας ευχάριστες αναμνήσεις.

Οι νευρολογικές δράσεις της νοητικής επεξεργασίας χαρακτήρων και ιστοριών έχει παρόμοια επίδραση στο νου με εκείνη της συμπεριφοριστικής θεραπείας και θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική μέθοδο ανακούφισης από τον χρόνιο πόνο, εξηγούν οι ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι γάτες επηρεάζουν την επίδοση των παιδιών στο διάβασμα
Το διάβασμα χαρίζει μακροζωία