Στρες: Πως το χρόνιο άγχος μας παχαίνει

07-03-2017

Στην Ελλάδα του 2017 είναι δύσκολο ένας άνθρωπος να μην έχει στρες. Ανεργία, μειωμένα έσοδα, υποχρεώσεις, φόροι… Το στρες όμως είναι καταστροφικό για την υγεία αφού όπως έχουν δείξει έρευνες βλάπτει καρδιά και μυαλό. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως το στρες κάνει κακό και στην σιλουέτα μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στη Βρετανία παρακολούθησαν 2.527 άντρες και γυναίκες από 50 ετών και κάτω. Ποσοτικοποίησαν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό τους με μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης, ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με το στρες.

Αφού συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το κάπνισμα, τον διαβήτη και άλλες παραμέτρους που μπορεί να συντείνουν στην παχυσαρκία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της κορτιζόλης, τόσο μεγαλύτερος ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η περίμετρος της μέσης. Επίσης τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σχετίστηκαν με εμμένουσα παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Obesity, έδειξαν πως όταν βρισκόμαστε σε ψυχική αναστάτωση ή έχουμε άγχος τείνουμε να κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες αναζητώντας ανακούφιση.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Το χρόνιο στρες μας παχαίνει.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης έγινε σε δείγματα άκρων τριχών 2 εκατοστών, αντί των δειγμάτων ούρων ή σάλιου που μπορεί να παρουσιάζουν διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι τρίχες παρέχουν ασφαλέστερη εικόνα για τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σε εύρος χρόνου.

«Αν και δεν είναι πάντα εφικτό να περιορίσει ή να εξαλείψει κανείς το στρες από την καθημερινότητά του μπορεί να κάνει προσπάθεια να το ελέγξει. Αλλά ακόμα και η επίγνωση ότι έχουμε στρες μπορεί να μας βοηθήσει να προσέξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά και να αποτρέψουμε τη συσσώρευση περιττών κιλών», εξηγεί η Δρ Σαρα Τζάκσον, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στρες: Γιατί οι γυναίκες το βιώνουν πιο έντονα;
Στρες: Πως επηρεάζει το γούστο του άντρα στις γυναίκες