Σεξ: Πως η σεξουαλική μας ζωή επηρεάζει την παραγωγικότητα μας στη δουλειά

08-03-2017

Όλοι μας θέλουμε να είμαστε όσο πιο παραγωγικοί γίνεται στη δουλειά μας και να ανεβαίνουμε επαγγελματικά. Θέλουμε επίσης μια υγιή σεξουαλική ζωή με τον σύντροφο μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Γίνεται να τα έχουμε και τα δυο; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τώρα δείχνει πως τα δυο συνδέονται.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Oregon στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 159 παντρεμένους εργαζόμενους, τους οποίους παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες. Οι ειδικοί τους ζήτησαν να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια δύο φορές την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Management. Έδειξαν πως οι παντρεμένοι που έχουν δραστήρια και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή με τον/την σύζυγό τους έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι παραγωγικοί στην εργασία τους, σε σύγκριση με όσους δεν είναι και τόσο σεξουαλικά ενεργοί.

Όπως εκτιμούν, οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη εκτιμούν το όφελος στη δουλειά πηγάζει από μία φυσική ουσία που παράγει ο εγκέφαλος, την ντοπαμίνη.

Αν και η ντοπαμίνη είναι περισσότερο γνωστή ως η ουσία που ρυθμίζει τις κινήσεις του σώματος (η έλλειψή της είναι υπαίτια για τα κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον), στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντική για το αίσθημα ευφορίας, αφού παράγεται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης και είναι η ουσία της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης.

Όταν αυξάνονται τα επίπεδά της στον οργανισμό, όπως συμβαίνει όταν κάνουμε σεξ, καταπραΰνεται το στρες και το άγχος, βελτιώνεται η ψυχική διάθεση και οι επιδράσεις αυτές διαρκούν επί 24 ώρες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης Dr Keith Levitt, ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι με καλή σεξουαλική ζωή είναι πιο παραγωγικοί είναι ένας από τους βασικούς κανόνες του καλού μάνατζμεντ: οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι καλοί εργαζόμενοι.

«Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης που συμπεριλαμβάνει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να είναι ευτυχισμένοι και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην εργασία τους», είπε.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όταν είχαν κάνει σεξ το προηγούμενο βράδυ, ανέφεραν πιο θετική στάση στη δουλειά την επομένη μέρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο ικανοποίησης από τον γάμο τους αλλά και την ποιότητα του ύπνου τους – δύο παραμέτρους που συχνά επηρεάζουν την ψυχική διάθεση.

Επιπλέον, το σεξ στο σπίτι σχετιζόταν με αύξηση της ικανοποίησης από τη δουλειά και της συγκέντρωσης σε αυτήν την επόμενη ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν για άνδρες και γυναίκες, και φάνηκε να διατηρούνται για τουλάχιστον 24 ώρες.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν υπενθύμιση ότι το σεξ παρέχει κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη και είναι σημαντικό να το θέτουμε ως προτεραιότητα», τόνισε ο Dr. Levitt. «Πρέπει απλώς να βρίσκουμε χρόνο γι’ αυτό».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Σε ποια επαγγέλματα είναι πιο πιθανή μια σεξουαλική σχέση ανάμεσα σε συναδέλφους;
Μύθοι και αλήθειες για το σεξ στη δουλειά