Πως τα social media τελικά μας απομονώνουν κοινωνικά

08-03-2017

Θα περίμενε κανείς τα social media να μας φέρνουν πιο κοντά με τους δεκάδες τρόπους επικοινωνίας που μας προσφέρουν. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί τελικά να μας κάνουν να νιώθουμε κοινωνικά απομονωμένοι.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Petersburg στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.800 άτομα, 19-32 ετών, για να συσχετίσουν τον online χρόνο και τη συχνότητα ενασχόλησης με τα κοινωνικά δίκτυα με την κοινωνική ενσωμάτωση των χρηστών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον χρόνο χρήσης δημοφιλών social media όπως Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn. Στη συνέχεια, μέσω ψυχολογικού τεστ, αξιολογήθηκε ο βαθμός κοινωνικής απομόνωσης που ένιωθε κάθε χρήστης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine. Έδειξαν πως όσες περισσότερες ώρες περνάει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιθανότερο είναι να νιώθει τελικά κοινωνικά απομονωμένος.

Ο επικεφαλής της έρευνας Brian Primack και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι περνούσαν πάνω από δύο ώρες τη μέρα στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να νιώθουν κοινωνική απομόνωση, σε σχέση με όσους δεν έμεναν στα ίδια δίκτυα για πάνω από μισή ώρα καθημερινά.

Επίσης, όσοι επισκέπτονταν τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πάνω από 58 φορές την εβδομάδα (τουλάχιστον οκτώ φορές τη μέρα κατά μέσο όρο), είχαν τριπλάσια πιθανότητα να νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι, σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερες από εννέα επισκέψεις την εβδομάδα.

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιο έρχεται πρώτο: η χρήση των κοινωνικών μέσων ή το αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης. Είναι πιθανό ορισμένοι νέοι ενήλικες που ήδη νιώθουν κοινωνική απομόνωση, να στρέφονται στα κοινωνικά μέσα. Ή, αντίστροφα, μπορεί η αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων με κάποιο τρόπο να οδηγεί κάποιον να νιώθει απομονωμένος. Μπορεί ακόμη να πρόκειται για ένα συνδυασμό και των δύο. Όμως, ακόμη και αν η κοινωνική απομόνωση είναι η αφετηρία του προβλήματος, δεν φαίνεται να λύνεται μέσω της κοινωνικής δικτύωσης», σχολιάζει η ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μίλερ, καθηγήτρια Παιδιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Εφηβικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων του Petersburg.

Και ο Dr. Primack συμπληρώνει ότι «μολονότι φαίνεται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν τις ευκαιρίες για να γεμίσουν το κοινωνικό κενό της σύγχρονης ζωής και να μας φέρουν πιο κοντά, τελικά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, μάλλον αυτή δεν είναι λύση που οι άνθρωποι προσδοκούν».

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων αντικαθιστά τις πρόσωπο-με-πρόσωπο εμπειρίες ή μπορεί κάποιος να ζηλεύει που βλέπει στα κοινωνικά δίκτυα γεγονότα στα οποία ο ίδιος δεν συμμετείχε ή δεν προσκλήθηκε. Ανάλογο συναίσθημα γεννά επίσης η σύγκριση με τα εξιδανικευμένα προφίλ αρκετών χρηστών, πράγμα που κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι ζουν μια λιγότερο συναρπαστική ζωή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως θα φλερτάρετε με επιτυχία μέσα στα social media
Τι να μην κάνετε στα social media μετά από έναν χωρισμό