Στον πάγο επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

08-03-2017

Στον «πάγο» έχουν τεθεί επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για λειτουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας! Η Περιφέρεια Αττικής επί 15 μήνες δεν εκδίδει τις σχετικές άδειες λειτουργίας επικαλούμενη κενά στη νομοθεσία.

Αυτό καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των Μονάδων (ΜΗΝ) οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταθέσουν μήνυση για παράβαση καθήκοντος κατά των υπευθύνων της Περιφέρειας Αττικής. Αφήνουν μάλιστα αιχμές για «συμφέροντα» πίσω από την άρνηση της περιφέρειας Αττικής, την οποία συνδέουν με την προσφυγή των ιδιωτικών κλινικών στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για τις τεχνικές προδιαγραφές των ΜΗΝ, η οποία και τελικά απερρίφθη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι των ΜΗΝ, σε αναμονή για αδειοδότηση είναι τουλάχιστον 50 μονάδες στην Αθήνα, η πλειονότητα των οποίων έχει λάβει εδώ και μήνες έγκριση σχεδίων από την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως ανέφεραν, ΜΗΝ (μπορούν να γίνουν χειρουργικές πράξεις ια τις οποίες δεν απαιτείται ολική αναισθησία και διανυκτέρευση) λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Στην Ελλάδα το «πράσινο φως» δόθηκε τον Ιούλιο του 2014 με υπουργική απόφαση που έθετε τις τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία και τη νόμιμη λειτουργία των μονάδων. Στη συνέχεια άνοιξαν 29 ΜΗΝ εκτός Αττικής, και μόλις οκτώ στο λεκανοπέδιο (γι αυτές τις οκτώ η έκδοση της άδειας ήταν αρμοδιότητα Ιατρικού Συλλόγου).

Αναφερόμενοι στα οφέλη της Ημερήσιας Νοσηλείας, οι ομιλητές έκαναν λόγο για κατακόρυφη μείωση των εξόδων για νοσηλεία, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε άλλες χώρες οι επεμβάσεις που διαχειρίζονται οι κλινικές ημέρας  ξεπερνά το 40% του συνόλου των χειρουργείων (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία κ.α.) ενώ αγγίζει το 88% στον Καναδά.